Közélet

2016.09.26. 07:29

Ádám tanár úr példakép volt és az is maradt

A hét végén ünnepélyes keretek között a tíz éve elhunyt legendás testnevelő tanár, Ádám Sándor nevét vette a tatai Eötvös József Gimnázium sportcsarnoka.

Szőts István

A tatai politikai és közélet szinte minden közismert tagja megjelent szombaton délelőtt az Eötvös gimnáziumban, hogy részt vegyen a megemlékezésen és névadó ünnepségen, amelynek keretében a tíz éve, 2006-ban elhunyt Ádám Sándor testnevelő tanár nevét vette fel az intézmény sportcsarnoka. Talán ez is jól mutatja, milyen köztiszteletben állt Ádám tanár úr a városban, s túlzás nélkül állítható, hogy alig volt olyan ember volt a meghívottak között, akit ne tanított volna.

Elsőként Maráz László testnevelő tanár – a névadó ünnepség ötletgazdája és kezdeményezője – emelkedett szólásra és vállalta magára az a feladatot, hogy összefoglalja Ádám Sándor életútját. Többek között megtudtuk, hogy Ádám tanár úr 1950-ben kezdte tanári pályáját, majd miután kitűnő eredménnyel elvégezte a Testnevelési Főiskolát, Tatát választotta munka-és lakóhelyéül. 1955-ben kezdett tanítani az Eötvös József Gimnáziumban és negyvenöt éven át hű maradt az intézményhez, 1992-ben innen ment nyugdíjba, de ezután még nyolc évig okította a diákokat.

Keze alól szinte minden sportágban országos bajnok vagy legalább érmes csapatok és diákok kerültek ki, az atlétikától a tornán át egészen a kézilabdáig, amely az országos hírnevet és elismertséget is meghozta számára.

De az iskolai munka mellett aktívan részt vett a város sportéletében, húsz éven át a TAC szakmai munkáját irányította, edzői munkát vállalt és segített addig még nem létező szakosztályok létrehozásában. Maráz László azt is elmondta, hogy Ádám tanár úrnak jelentős szerepe volt abban, hogy sikerült felépíteni a sportcsarnokot és kialakítani a Kőporosban a foci- és atlétikai pályát.

A város polgármestere Michl József személyes hangú megjegyzéssel kezdte köszöntőjét.

- A névadást kezdeményező Maráz László az általános iskolában, míg Ádám Sándor a gimnáziumban volt a tanárom, így teljesen természetes, hogy a sportcsarnok elnevezésének  ötletét azonnal felkaroltam, de senkit nem kellett meggyőzni, mindenki egyetértett a céllal. Ádám Sándor ugyanis olyan ember volt, aki életével, munkájával példát mutatott nem csak a tanár kollégáinak és tanítványainak, hanem a tágabb közösségnek is. Nagy öröm, hogy most itt állhatunk és névadással is tiszteleghetünk emléke előtt – zárta szavait Michl József.

Az ünnepség további részében volt tanítványok – akik később kollégák lettek – emlékeztek meg Ádám Sándorról, és idéztek fel sok tanulságos és persze vidám pillanatot a tanárlegenda életéből. Egy dolgot mindenki megjegyzett: a tanár úr minden sportágban otthon, volt és nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is megmutatta diákjainak hogy mi kér tőlük. Többek között ezért övezte tisztelet… 

A visszaemlékezéseket követően az ünnepség zárásaként leleplezték a sportcsarnok falán lévő emléktáblát, így szombattól hivatalosan is Ádám Sándor Sportcsarnok a gimnázium tornaterme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!