Közélet

2016.07.05. 08:53

Református iskolák tatai találkozója

A Kárpát-medencei református középiskolák találkozóját az egyik esztendőben az anyaországban, a következőben pedig a határon túli magyar területeken rendezik. Tavaly, a huszadiknak az erdélyi Zilah adott otthont. Az idei házigazdája Tata.

P. J.

A Kárpát-medencei református diáktalálkozók sorában a barokk kisváros a 21. vendéglátó. A hagyományoknak megfelelően ezidő tájt a történelmi Magyarország területéről összegyűlnek a református középiskolák képviselői. Tanárok, intézményvezetők, diákok. Az esemény célja a találkozás, a személyes kapcsolatok szorosabbá fűzése. A résztvevők hitének elmélyítése, illetve tapasztalataik megosztásával egymás „gazdagítása”. A találkozón megjelentek rendre küldetésükben megerősödve térnek haza.

Hétfőn, az összejövetel tradicionálisan nyitó misével kezdődött, a tatai református templomban, ahol Szabó Előd lelkipásztor apostoli köszöntését követően további üdvözlések és imádságok hangzottak el. A templomi beszédet mondott többek között – a házigazdák nevében – a tatai gimnázium igazgatója, Illés Dániel, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József, Novák Katalin és Király András György államtitkárok, Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József, a város polgármestere is.

Az istentisztelet a Himnusz és a Székely himnusz közös eléneklésével zárult. Ezt követően a fiatalok megtekintették a Tatai Református Gimnázium patinás épületét.

Az idei találkozóra csaknem negyven középiskola küldte el képviselőit, tudtuk meg Szabó Elődné, Melindától, aki a tatai oktatási intézmény vallástanára és lelkipásztor.

– Ennek a eseménynek az elsődleges célja, hogy barátságokat építsünk, új kapcsolatokat alakítsunk ki – emelte ki Melinda asszony. – A találkozónak vannak állandó programjai, ilyen a várostörténeti vetélkedő. Szerintem, mindenki számára fontos, hogy némiképp megismerje a vendéglátó település múltját, jelenét. De kirándulásokat is szervezünk. Aki szeretné, meglátogathatja a Fényes tanösvényt a fürdő területén. Alkalom nyílik sétahajókázásra is, sőt, a sárkányhajózást is ki lehet próbálni. Emellett megtekinthető a geológiai múzeum, és egy kicsit kilépünk Tatáról, mert a Turul emlékművet is megmutatjuk vendégeinknek.

A találkozó érdekes rendezvényének számít az amerikai Gary Chapman pszichológus, keresztény író nevéhez fűződő Szeretetnyelvek felismerését megkönnyítő előadás. A Szeretetnyelvek „elsajátítását” interaktív módon ki is lehet próbálni.

Minden esztendőben egy – a delegációk felnőtt tagjai által összeállított – közös nyilatkozattal zárul a találkozó. Az idén, újdonságként a fiatalok is készíthetnek ilyen dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!