Közélet

2016.05.27. 11:24

Egyre kevesebb a munkanélküli

A Komárom-Esztergom megyében nyilvántartott munkanélküliek számának csökkenése áprilisban is folytatódott. E hónap végén 6156 volt az regisztrált álláskeresők száma. Ez a gazdaságilag aktív népességen belül 4,3 százalékot jelent.

Petrik József

Örömteli, hogy a megye meghatározó munkaerő-piaci mutatói az előző évihez képes igen kedvezően alakultak, mivel az álláskeresők száma ez idő alatt már 2485-tel, azaz csaknem 29 százalékkal csökkent. De a relatív mutató értéke is két, úgynevezett százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Egyebek mellett erről is szólt dr. Kancz Csaba, megyei kormánymegbízott a hivatalban tartott tájékoztatón.

A kormánymegbízott megerősítette, hogy Komárom-Esztergom megye a munkanélküliségi ráta alapján a top négybe tartozik. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,1%) rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest (3,4 %), valamint Vas (3,6 %). Ám nekünk sincs szégyenkezni valónk, a „magunk” 4,3 százalékos mutatójával...

Dr. Kancz Csaba kiemelte a pályakezdő álláskeresők helyzetét. Ami gyakorlatilag uniós probléma, mivel az európai – ilyen jellegű – munkanélküliség meghaladja a 10 százalékot. Megyénkben viszont nem éri el a nyolcat. De ezt az értéket is feltétlenül tovább kell csökkenteni. A hivatal első embere azt is hangsúlyozta, hogy szűkebb hazánkban a mintegy 4000 állásajánlatból 1450 esetben volt sikeres a „kiközvetítés”. Ugyanis nem mindig találkozik az alkalmazó cég, illetve a munkavállaló „érdeke”. Egy projekt keretében már meg is kezdődött 555 közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő képzése.

A beszámolókból azt is megtudtuk, jelenleg több mint 3300-an tevékenykednek a különböző típusú közfoglalkoztatási projektekben. Ezek közül meghatározó a hosszabb időtartamú – önkormányzati – közfoglalkoztatás, amelyben megyei szinten több mint 1400 ember dolgozik. Ám az országos programokba is több mint 900-an végzik el a rájuk bízott feladatokat.

A Kisbéri kistérségi startmunka programokban 17 önkormányzat összesen 24 projektje nyert támogatást. A programokban csaknem 320 embert foglalkoztathatnak. Az idei „útőr programban” 18 település egészen november végéig további 110 személyt.

Az álláskeresők munkaerő-piacra történő mielőbbi visszavezetése érdekében a megyei kormányhivatal kiemelt feladatai közé tartozik olyan képzések szervezése, amely sikeres elvégzése esetén nagyobb eséllyel pályázhatnak az elsődleges munkaerőpiac üres álláshelyeire a munkát keresők.
Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a foglalkoztatási főosztály vezetője többek között arról a szándékról számolt be, amely a fiatalok elhelyezkedési esélyeinek növelését, foglalkoztathatóságuk javítását célozza. Emellett az „Ifjúsági Garancia” kiemelt projekt kínálta lehetőségeket, illetve az ennek keretében tervezett képzéseket is ismertette. Továbbá említést tett „Út a munkaerőpiacra” projekt lényegéről is. Megyénkben a különböző képzésekre 300 millió forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!