Közélet

2016.03.01. 08:22

Iskolások, iskolán kívül

Hétfőre hirdették meg a Nem leszünk suliban akciót, amelynek lényege az volt, hogy szülői igazolással ezen a napon ne menjenek iskolába azok a gyerekek, akiknek szülei egyetértenek az országos szintű pedagógus tiltakozás célkitűzéseivel és érdemi változtatást akarnak elérni a közoktatásban.

P.P., Sz.A.

Utánajártunk, milyen visszhangja volt megyénkben az akciónak. A tiltakozás egyik fő célpontja a Klebelsberg intézményfenntartó, így náluk is érdeklődtünk, de az egyik megyei tankerületben azt mondták, ők nem gyűjtik össze a hétfői hiányzók adatait, és ilyet nem is kért tőlük a központ.A Tatabányai Szakképzési Centrumnál (TSZC) is érdeklődtünk. A TSZC égisze alá tartozik szűkebb hazánk több mint két tucat szakképző, szak- és szakközépiskolája. Itt megtudtuk, hogy az általuk fenntartott iskolákban összességében a diákok mintegy harmincöt százaléka hiányzott hétfőn, de ebben a betegek is benne vannak, vagyis az arány a 25 százalékot érheti el.

Az akcióhoz tartozó facebookos oldalon nap közben elkezdték kérni az osztályokat, hogy írják meg, hányan jelentek meg az iskolákban. Kora estig mintegy három tucat megyei bejegyzés született itt. Ennek tanúsága szerint Esztergomban volt olyan gimnáziumi osztály, amely teljes egészében negligálta a hétfői tanítást, de Tatabányán is volt olyan szakközépiskolai csapat, ahol huszonhatból mindössze egy diák jelent meg. Ahogy olyan osztály is, amelynek egy tagja sem, ráadásul általános és középiskolás szinten egyaránt. Úgy tudjuk, hogy Tatán és Tatabányán is akadt olyan iskola, amelyben a tanulók fele hiányzott, és azok több olyan szakképzős is élt a kimaradás lehetőségével, aki magának igazolhatta a hiányzást. Oroszlányban, Komáromban, Tardoson is előfordultak távolmaradással tiltakozók.

Ellenpéldák is akadtak persze: a kisbéri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójától, Varga Melindától megtudtuk, hogy hétfőn az intézményükben csaknem valamennyi diák időben megjelent. A hiányzók között egy sem volt, aki azért maradt volna távol, mert szülei nem engedték suliba az interneten szervezett tiltakozás miatt.

Lényegében ugyanezt a választ kaptuk Milus Lajostól, a városban működő Bánki Donát Szakképző Iskola igazgatójától, és mint azt Pölöskei Józseftől, Réde polgármesterétől megtudtuk, náluk, a Móra Ferenc Általános Iskolában sem hiányzott senki „tiltakozás” miatt, csak a beteg tanulók maradtak otthon, ám az ő számuk is minimális volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!