Közélet

2016.01.07. 10:06

Veszélyes a jégre lépés!

Tatabányán napok óta korcsolyáznak, ezzel szemben Tatán életveszélyes a vár környékén jégre menni.

W.Zs.

Elsősorban a gyakori időjárás-változás miatt félő a jégre lépés. Néhány napja már mínuszok vannak, ami megtette hatását: befagytak a tavak. Azonban az előrejelzések miatt érdemes fontolóra venni, mikor húzunk a lábunkra korcsolyát.



Szakemberek szerint a nem kijelölt helyeken különösen veszélyes jégre menni, mert nem ismerjük a megfagyott vízfelszín vastagságát.

Elképzelhető, hogy egyes részeknél több centiméterrel vékonyabb. További kockázatot jelent, ha a tavon horgásznak, mert az általuk vágott lékek életveszélyt jelenthetnek.

Úgy tudjuk, Tatán például sem a Csekén, sem az Öreg-tavon nem korcsolyáztak, holott mindkét tó befagyott. Az emberek óvatosak, inkább a műjégpályát választják. Ez a fedett pálya napközben az iskolásoké, délután pedig megnyitja kapuit a város többi lakosa előtt.

Tatabányán, a Csónakázó-tónál már három nappal ezelőtt megjelentek az első bátor próbálkozók. A sport szerelmesei kapva kaptak az alkalmon, hiszen a tó alig mélyebb másfél méternél, így könnyebben megfagyott a víz felszíne. A tó szélét – a befolyásnál – érdemes elkerülni, mert az a rész szemmel láthatóan kacsafürdő maradt.

Alapesetben tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka a korlátozott látási viszonyok miatt, a kikötőkben, a folyókon és a természetvédelmi oltalom alatt álló vizeken, valamint rianás esetén a Balatonon. Minden más esetben a víz kezelője dönt arról, hogy megtiltja-e a korcsolyázást. A tilalmak megszegői akár több tízezer forintot is fizethetnek.

A 8 centiméteres jég egy felnőttet biztonságosan elbír, a 12 centiméter egy kisebb csoportot, 18 centiméter már szánkókat vagy fakutyákat.

– A tatai Öreg-tavon három helyen mérik a jégvastagságot: a Pötörke-malomnál, a Vecserei zsilipnél és a lovarda környékén. Az elmúlt napok mért adatai szerint ingadozott a jég vastagsága, 5-11 centiméter között volt. Az Öreg-tóban több helyen melegvizes források vannak, amelyek közelében életveszélyes a korcsolyázás – figyelmeztetett Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tatai szakaszmérnökség vezetője. Elmondta, az Építők parkjánál a legvastagabb a jég, a halászcsárda és a lovarda vonalától a vár felé már életveszélyes a jégre menni. A szakember hozzátette: a Dunán partjég van, egyedül a mellékágakban lehet összefüggő jégtakaró. A szakember mindenkit óva int a jégen tartózkodástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!