Közélet

2016.01.20. 11:58

Megelégelték a betöréseket: jönnek a kamerák Somlóra

Vértessomlón 2015-ben jelentősen megnőtt a betörések száma. Először csak a kamrákból, fészerekből tűntek el értékes berendezések, szerszámok, ősszel pedig több házból is készpénzt és aranyat vittek el. Az önkormányzat úgy döntött, nem vár tovább, elkezdi a térfigyelő kamerarendszer kiépítését a községben.

Zsíros Krisztina

Tavaly megnőtt a betörések száma a faluban, ezért a község önkormányzata úgy döntött, hogy az egyébként is tervezett térfigyelő kamerarendszer kiépítését a helyiek segítségével felgyorsítja, hogy a somlóiak biztonságosabb helyen élhessenek. Elsőként négy kamera felszerelését tervezik, amelyek a faluba érkező és az azt elhagyó autókat rögzítik. Az 50-70 méter hatótávolságú berendezések infralámpája éjszakai felvételek rögzítésére is alkalmas lesz majd. Ez azonban csak az első lépés, a későbbre tervezik a közterek, közintézmények kamerás védelmének bevezetése is. Dr. Forrai Zsolt, a Tatabányai Rendőrkapitányság vezetője szerint a kamerák felszerelése jelentősen lecsökkenti majd a betörések számát.

– Az elkövetők nem azokra a településekre fognak menni, ahol tudják, hogy kamera működik, így visszatartó ereje is van, ezen kívül pedig bűncselekmény esetén a rendőrségnek nagy segítséget nyújtanak a felvételek – mondja a rendőrezredes, aki szerint ez az egyik legcélszerűbb megoldás a betörők elriasztására.

– Nagyon sok lakó panaszkodott, hogy házuk hátsó helyiségeiből, kamrákból, fészerből tűntek el értékes berendezések. Tavaly az őszi időszak volt a legrosszabb, amikor négy betörés is történt, mindenhonnan aranyat és készpénzt vittek el nagy értékben. Önkormányzatunk közmeghallgatást tart jövő pénteken, hogy a kamerák felszerelése minél előbb elkezdődhessen – mondja Igó István polgármester.

A beruházás költsége több mint tízmillió forint. Igó István szerint a legjobb az lenne, ha meg lehetne oldani pályázati forrásból a kamerarendszer kiépítését, de sajnos erre nincs mód, ezért kérik most az itt élők segítségét. Az önkénteseknél, a polgármesteri hivatal épületében hivatalos nyugta ellenében, csekken, illetve utalással is támogathatják a lakók a kamerák telepítését. Mint fogalmaz, arra nem kötelezhetnek – nem is szeretnének kötelezni – senkit, hogy egy bizonyos összeget fizessen, ezért a támogatás egyéni mértékű. Hét önkéntes járja most a falut, hogy a kamerák beszerzéséhez szükséges forrás egy részét megszerezze. Köztük van olyan is, akinek a házába is betörtek.

Székelyné Jezsó Martina is támogatásokat gyűjt a helyiektől. Mint mondja, a legtöbben segítenek, mert félnek az újabb bűncselekménytől. A faluban élők jelentős része 60 év feletti, ők is régóta szeretnék már, hogy kamerák vigyázzák a községet.

A Vértessomlói Polgárőr Egyesület nemrégiben közbiztonsági napot szervezett, amelyen a polgárőrök elmondták a lakóknak, hogy figyeljék a faluban közlekedőket, amennyiben idegen autót látnak, írják fel annak rendszámát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!