Közélet

2015.10.03. 10:35

Völner Pál lesz az igazságügyi államtitkár?

A VS.hu információi szerint Völner Pál lesz az igazságügyi államtitkár, miután Gulyás Gergely és Tuzson Bence is nemet mondott a felkérésre.

vs.hu

Két jogász végzettségű fideszes képviselő, Gulyás Gergely és Tuzson Bence is visszautasította a felkérést, hogy vegyék át a távozó Répássy Róbert igazságügyi államtitkári posztját - írja a portál.

Gulyás a VS.hu szerint parlamenti és pártbéli munkájára hivatkozva hárította el a felkérést. A Parlament törvényalkotási bizottságát és a Fidesz jogi kabinetjét is vezető, a pártban egységesen nagy tehetségnek tartott Gulyást pótolhatatlannak vélik e két pozícióján, ráadásul hamarosan várhatóan a Fidesz alelnökének is jelölik.

A szintén jogász végzettségű Tuzson a Fidesz szóvivője és a törvényalkotási bizottság alelnöke. Ő, a portál tudomása szerint pártbeli kommunikációs feladataira koncentrálna inkább, kommunikációs vonalon képzeli el a jövőjét.

A bizottság másik két fideszes alelnöke, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Balla György frakcióigazgató nem jött szóba a posztra. Az egykori honvédelmi miniszter volt már ugyan igazságügyi államtitkár, de egy hónappal ezelőtti távozása után aligha kérnék fel államtitkári posztra. Balla pedig bányamérnök, nincs jogi végzettsége.

A vs.hu szerint biztos, hogy a frakcióból választják ki Répássy utódját. Úgy tudják, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára kapja a posztot.

Répássy Róbertet  már a 2014-es kormányalakításkor sem akarta megtartani Orbán Viktor, akkor csak Trócsányi László igazságügyi miniszter kérésére maradt a helyén. A portál kormányzati forrása szerint Orbán régi mondását - a bosszú hidegen édes - alkalmazza Répássy menesztésekor. Jóval korábbi sérelmeit torolta ugyanis most meg a politikuson a kormányfő.

Orbánnak információink szerint meggyőződése, hogy Répássy nemmel szavazott az Országos Bírói Hivatal élére jelölt Handó Tündére, akit éppen csak meg tudtak választani kétharmaddal a 2011 decemberi titkos szavazáson.

A Népszabadság szerint Orbán azt is Répássy hibájaként rótta fel, hogy „nem figyelt eléggé” a bíróságokra, azok túl sokszor hoztak a kormány érdekeivel ellentétes döntéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!