Közélet

2015.10.04. 13:18

Minden 14. hét év alatti gyermek egyedül marad otthon, ha lebetegszik

Ez a legmegdöbbentőbb tény, ami a Profession.hu félezer családot vizsgáló kutatásából kiderült. A kutatók azt is megállapították, hogy a munkavállalók harmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük beteg, és minden tizedik 8-14 év közötti gyermek szintén egyedül marad otthon betegsége esetén.

V.E.

A szabadságot kivevők általában 6-7 napot maradtak otthon a beteg gyermekkel, tízből nyolc esetben pedig az édesanya gondoskodik a csemetéről- olvasható a Profession közleményében. Általában háromszor gyakrabban fordul elő, hogy a szülő helyett más családtag, például nagyszülő vigyáz a gyerekre. A munkavállalók 60 százalékának nehéz megoldania, hogy a gyermek betegsége miatt szabadságot vegyen ki. Ez az arány az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél és a fizikai munkát végzőknél jelentősen magasabb, 80 százalék - olvasható a kommünikében.
     


Megfigyelhető, hogy az alacsonyabb beosztásban dolgozók  és a felsővezetők körében  a legnehezebb megoldani az otthonmaradást a beteg gyerekkel. Ez azzal is magyarázható, hogy az előbbi esetben a munkavállalók félnek, hogy nem tartják őket megbízható munkaerőnek, míg az utóbbiaknál a helyettesítésre  szinte soha sincs megfelelő lehetőség.
    
Szerencsére egyre több cég nyújt lehetőséget alkalmazottainak gyermeke betegsége esetén az otthoni munkavégzésre - ha munkaköre ezt lehetővé teszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!