Közélet

2015.10.07. 09:28

Megújul a bokodi Arany János utca

Még ebben az évben megújul az Arany János utca teljes, száznegyven méteres szakasza – jelentette be Csonka László polgármester a település tegnapi október hatodikai megemlékezés rendhagyó momentumaként.

Zs.K.

 A község a belügyminisztérium önkormányzatok feladatellátását szolgáló fejlesztésre kiírt pályázatán 10 millió 350 ezer forintot nyert, amelyet a képviselő testület szavazata alapján a csaknem 20 éves Arany János utca burkolatjavítására, felújítására fordítanak.– Egy probléma volt ezzel – folytatta a település első embere – az önkormányzatnak nem volt elegendő pénze az önrész finanszírozásához és ekkor érkezett a megyei önkormányzat hathatós segítsége. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke – a megyeatyák támogatásával – a települési fejlesztési alapból 1 millió 827 ezer forint támogatást szavazott meg, így már semmi akadálya sincs annak, hogy 12 millió forint feletti beruházás valósuljon meg Bokodon.

Az érintett felek a támogatási szerződést tegnap, a polgármesteri hivatal melletti parkban, az 1956-os emlékmű mellett látták el szignójukkal.
– A megyei önkormányzatnak már hosszú évek óta rendelkezik egy területfejlesztést szolgáló alappal, amihez kistelepülések tudnak hozzájutni. Általában pályázati önrészre vagy pályázat előkészítésre igényelhető. Gyakorlatilag kamatmentes visszatérítendő támogatást adunk, tehát a jövőbe helyezzük az önkormányzatok önrészének ki, illetve visszafizetését. Ez egy 30 millió forintos alap, amelyből maximum 3 millió forint igényelhető – nyilatkozta Popovics György.

Az aláírást megelőzően a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Az aradi 13-ak sorsa ugyan megpecsételődött, de életük és a kivégzés előtt tanúsított viselkedésük, az akkor és ott elhangzott hitvallásuk ma is példaként kell szolgáljon. Nevüket minden magyarnak tudnia kell. Nem lehet elégszer elmondani! Ők önfeláldozó életükkel járultak ahhoz, hogy mi most büszkék lehetünk magyarságunkra. Joggal tehetjük fel a kérdést: mi kései utódok, mire vagyunk hajlandóak a magyar szabadságért, szülőföldünkért? A történelem kereke úgy fordult, hogy ma nem követel tőlünk vértanúságot, de hitet, hűséget és hazaszeretet igen!”

A megemlékezés végén az önkormányzat és a megye, illetve az intézmények és a civil szervezetek nevében helyezték el a képviselők az emlékezés virágait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!