Közélet

2015.10.16. 11:31

Ezekben az országokban élnek a legboldogabb emberek

Egy nemzetközi felmérésen - némi meglepetésre - egyetlen európai ország sem szerepel a legboldogabbak 10-es listáján. Ellenben a legboldogtalanabbak között igen.

V.E.

A  legszomorúbb emberek azokban az országokban élnek, ahol valamilyen gazdasági, politikai vagy egyéb más okból kifolyólag zűrzavar van – állapította meg a Gallup a 2015 Global Emotions felmérést, amelyet 138 országban 153 ezer felnőtt megkérdezésével állítottak össze.   A kutatásban a boldogság meghatározásakor többek között arra kérdeztek rá, hogy milyen gyakran mosolyog,nevet a  megkérdezett személy, mennyire érzi, hogy környezete megbecsüli, mennyire kipihent, illetve hogy mennyire élvezi az  életet. Szempont volt az is, hogy a válaszadókkal a megkérdezésüket megelőző napon történt-e valami érdekes, vagy tanultak-e valami izgalmas, új dolgot.

   A tanulmány összességében azt állapított meg, hogy a világ lakosságának több mint fele boldognak érzi magát. Tíz emberből hét rendszeresen mosolyog vagy nevet, továbbá ugyanennyien érzik magukat kipihentnek és megbecsültnek A válaszadók kicsivel több mint a fele gondolta,hogy megkérdezésüket megelőző napon valami érdekeset tanult, vagy csinált.
   
A válaszok alapján a világ tíz legboldogabb országa közül 9 Latin-Amerikában található. A listavezető Paraguay, Panama és Guatemala. Az első tízben egyetlen európai ország van, az pedig Dánia. Az elemzők szerint ez arra utal, hogy az emberek közérzetét nem is annyira a tényleges gazdasági helyzet, vagy a politikai  berendezkedés, inkább a kultúra befolyásolja. A listavezető három legboldogabb országban az emberek a legkipihentebbek,tisztelettel bánnak egymással,sokat mosolyognak és nevetnek, gyakran tanulnak,csinálnak érdekes dolgokat és alapvetően élvezetet találnak napjaikban.
   
A ranglista szerint a legboldogtalanabb ország Szíria. Itt az embereknek csupán a 31 százaléka élvezi a hétköznapokat és érzi magát kipihentnek. Szintén nagyon alacsony azoknak a száma, akik úgy érezték,hogy az előző nap valamilyen érdekes dolgot végeztek, vagy tanultak. Szíriát Csád és Litvánia követi a 10 legboldogtalanabb országok listáján. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet: a magyarok többsége inkább fásult, mint boldogtalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!