Közélet

2015.10.17. 08:50

Árvízi bátorság, összefogás után megépült a védmű

Ünnepséget tartottak tegnap a Duna partján, Komáromban. Elkészült az árvízvédelmi fejlesztés, amely jelentősen javítja a határvárosban és a szomszédos Almásfüzitőn élő emberek biztonságát.

M.K.

Dr. Molnár Attila, a város polgármestere a 2013-as árvízre emlékeztetve az összefogást, a hatóságok precíz munkáját emelte ki. A jelmondat – Komárom, az építkező város – ékes példája a kórház, az ipari park és az erőd felújítása után a mostani védműrendszer elkészítése, amely a lakosság, az ipari létesítmények védelmén kívül turisztikai célra is használható, hiszen akár gyalogosan, akár kerékpárral bejárható a több mint 4 kilométeres szakasz. Összességében 9,3 kilométeren történt a megújítása, továbbá a kapcsolódó műtárgyépítések és védekezési magasépítési létesítmények felújítása, valamint a projekt részét képező Concó torkolati élőhely-rehabilitáció kivitelezése.Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár a két évvel ezelőtti árvízzel kapcsolatban a széles társadalmi összefogást, az önkéntesek áldozatos munkáját említette. Indokolt, hasznos, hatékony – ezzel a három jelzővel jellemezte a beruházást, amely csaknem 7,2 milliárd forintból, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósulhatott meg. Hozzátette, hogy a létesítmény állami kezelésben marad, ugyanakkor reméli, hogy mindenki magáénak érzi majd.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott mérföldkőnek nevezte a gát átadásának napját. Felidézte, hogy a 2013-as árvíz idején itt járt és részt vett a védekezésben Orbán Viktor miniszterelnök is. Vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, katonák és önkéntesek jöttek ellenállni a „morcos” Dunának: megmozdult a megye, az ország. Utána a védmű építése folyamatosan 120 embernek adott munkát, ez is fontos része az összképnek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is 2013-ra emlékezett, amikor árvízvédelmi biztosként segítette, felügyelte a munkákat. Napokig talpon volt alvás nélkül, közben megtapasztalta, mit jelent a bátorság, a kitartás, az erő, a közös akarat. Akkoriban sokan próbálták ki, milyen szembenézni a lehetetlennel; és milyen érzés az, ha mégis, csak azért is sikerül. Az állam cselekvőképessége méretett meg, a vizsga sikerült. A legfontosabb dolog is teljesült, emberéletben nem esett kár.

– Áldott legyen ez a gátrendszer és áldott legyen mindenki, akit véd – mondta az ünnepség első részének lezárásaképp Veres József evangélikus lelkész; előtte Pados József címzetes apát és Máté László református lelkész is megáldotta a védművet.

Megtudtuk az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereitől, hogy az új árvízvédelmi töltés magasságában és védképességében is felülmúlja a vasúti töltést, amelyen korábban az árvízvédekezés történt. Az új rendszer biztonságosabb, a vasútvonalat mentesíti az árvizek miatt szükséges jelentős forgalomkorlátozástól, esetenként teljes vágányzártól. Az új védvonal mellett a már meglévő szakaszt is megerősítették. A legnagyobb szerkezeti módosítás a komáromi személypályaudvar előtti fél kilométeres szakaszon történt, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült. Csúcsidőszakban 13 bárka szállította vízen a töltésépítéshez szükséges anyagot 3 rakodóhajóval a beépítés különböző helyszínein kirakva. A töltés megfelelő vízzárását biztosító kötött anyagot csúcsidőszakban 50 tehergépjárművel 3 bányából szállította a vállalkozó. A munkák ütemezését többször át kellett szervezni. Tavaly a rendkívül csapadékos időjárás miatt, valamint a leletmentő régészeti feltárásokra is figyelemmel voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!