Közélet

2015.05.09. 08:11

Több száz méter magasból zuhant le a repülő autó

Kevesen tudják, de a szomszédos Szlovákiában egy tervezőcsoport már évtizedek óta fejlesztget egy repülő autót. Minden jól ment, egészen mostanáig: a prototípus ugyanis pénteken lezuhant.

kemma.hu/aktuality.sk

Az AeroMobil vállalat nemrégiben mutatta be az általuk tervezett járművet, amely autó és egyben repülőgép is. Több nemzetközi kiállításon is szerepelt a találmány, ahol nagy érdeklődést keltett a furcsa jármű. A szerkezet megalkotója, Štefan Klein huszonöt éve dolgozik a gépezeten. A prototípust szinte naponta tesztelte a Nyitra közelében lévő reptéren - írja az Aktuality.sk portálra hivatkozva a Bumm.sk.

Az alkotók tervei szerint a repülő autó 2017-ben kerülhet közúti forgalomba. Az ára pedig nagyjából egy szupersportkocsiénak megfelelő lesz. A jármű utazási sebessége a levegőben 200 km/h és 700 km hatósugárral rendelkezik. Egy óra repülés során 15 liter üzemanyagot fogyaszt. A közúti forgalomban a tervezők által megadott adatok szerint akár a 160 km/h végsebességet is eléri.

A repülő autóval azonban most egy Nyitra melletti tesztrepülés során komoly gond akadt, a sofőr-pilóta élete pedig hajszálon függött. A pilóta maga a feltaláló Klein volt, aki kénytelen volt katapultálni, 300 méteren nyitottak ki ejtőernyőjét. A helyszínen a helyi tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, a sofőr könnyebb sérülésekkel úszta meg az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!