Közélet

2015.05.29. 08:05

Hálózatot hoztak létre a roma polgármesterek

Együttműködés érdekében hálózatot hoztak létre roma polgármesterek csütörtökön Budapesten. A csoporthoz Lakatos Béla, Ács első embere is csatlakozott.

MTI/kemma.hu

Ignácz József, a Baranya megyei Besence független polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy a roma polgármesterek első szakmai konferenciáján a résztvevők létrehozták egyeztetési és érdek-képviseleti szervezetüket, Roma Polgármesterek Hálózata néven.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozatot ismertetve elmondta: "a hálózat célja a roma polgármesterek munkájának összefogása és segítése, a tapasztalatok megosztása, a roma lakosság érdekeinek képviselete és felemelése, a befogadás és tolerancia kultúrájának képviselete és terjesztése, valamint társadalmi partnerség kialakítása a mindenkori kormányzattal roma- és fejlesztéspolitikai kérdésekben".

Ignácz József hozzátette, a szövetség azt kéri a mindenkori kormánytól és az Országos Roma Önkormányzattól, hogy roma- és fejlesztési ügyekben velük is egyeztessenek. Szerintük ugyanis fejlesztési kérdésekben a települési önkormányzatok szerepe és a polgármesterek lehetőségei sokkal nagyobbak, mint a nemzetiségi önkormányzatoké.

A nyilatkozat szerint a résztvevők aggodalmuknak adnak hangot "a közoktatásban látható problémák, és a közfoglalkoztatási, valamint a munka törvénykönyve által foglalkoztatott munkavállalók bérkülönbsége miatt".

Továbbá aggodalmukat fejezték ki a menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatos kormányzati kampány miatt. Azt írták, a migránsokkal kapcsolatos általánosítások, a társadalmi bizonytalanságra és félelmekre építő ijesztgetések nagyban hasonlítanak azokhoz az üzenetekhez, amelyekkel a hazai cigányság egyre növekvő mértékben naponta szembesül. A szövetség tagjai szerint a nemzeti konzultáció "előítéleteket erősítő és manipuláló kérdései", valamint a témában tett politikusi nyilatkozatok csak arra jók, hogy felerősítsék az előítéleteket a magyar társadalomban, ami később könnyen a romák ellen fordulhat - áll a nyilatkozatban.

Lakatos Béla, Ács fideszes polgármestere közölte, hogy 28 magyarországi roma polgármesterről tudnak. A tanácskozáson közülük 19-en jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!