Közélet

2015.05.31. 18:09

Egy falunyi diák lógott Komárom-Esztergom megyében

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott legfrissebb adatok szerint a fővárosban lóg a legtöbb gimnazista, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb általános iskolás. Megyénkben összesen 2297 diákot regisztráltak, akik az elmúlt tanév során igazolatlan hiányzást gyűjtöttek be.

W. Zs.

Az iskolakerülők száma öt év alatt a felére apadt. Érdekes, körülbelül húszszor annyi gyerek hiányzott az általános iskolákból igazolatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2013–2014-es tanévben, mint a nyugat-dunántúli Vas megyében – olvasható ki a köznevelési statisztikai adatgyűjtésből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott ki.

A most nyilvánosságra hozott felmérésből több mindenre fény derül: a legkevesebben Vas megyében, a legtöbben Budapesten lógnak a diákok. Megyénk a középmezőnyben foglal helyet.

A hiányzásokat összesítő országos térképre egyebek mellett az is felkerült, hogy Vas megyében 452, a fővárosban 6944, míg szűkebb hazánkban 1417 általános iskolás lépi át az igazolatlan hiányzásra vonatkozó tűréshatárt. Ez a szám a gimnazistáknál 880 Komárom-Esztergom megyében.

– Nálunk meg sem fordul a gyermekek fejében az, hogy ne induljanak iskolába hétköznap reggel. Valószínű, hogy a pedagógusok és a szülők közötti rendszeres kapcsolattartás az oka, de remélem annak tudható be, hogy diákjaink szeretnek iskolába járni – mondta Turzáné Papp Erika, a tatabányai Szent Margit Általános Iskola igazgatója. A tanintézet vezetőjét öt éve nevezték ki az intézmény élére, és úgy emlékszik, hogy ezalatt egy említhető eset fordult elő. A diák akkor is „csak” maximum 9 órát hiányzott, miután a szülők leültek vele beszélgetni.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő középiskolás diák így nyilatkozott:

– Rendszeresen hiányoztam tesi órákról. Ezt a sportot űztem. Nem volt kedvem azért korábban kelni, hogy iskolaköröket fussak. Előfordult, hogy nyelvvizsgára készültem és az utolsó óráról ellógtam. Tudom, nem szép dolog, lebuktam és fegyelmit kaptam. Tanulópénznek jó volt.

Az egyik tatabányai gimnáziumban például évről évre megfigyelhető az igazolatlan hiányzások csökkenése. A hátterében az áll, hogy a jogszabályi változások szerint már egy igazolatlan óra után is értesítheti tanár a szülőt.

– Az előzőt tanév statisztikái szerint 44 ezer 763 igazolt és 33 igazolatlan hiányzást regisztráltunk. Kiugró esetünk, amikor egy diák átlépte volna az 50 órás hiányzást nem volt. A 2012/2013-as tanévben 50, míg az előző tanévben 57 igazolatlanul távollévő tanulónk volt – reagált Polyóka Tamás, az Árpád Gimnázium igazgató helyettese.

A kimutatás szerint kiugróan magas a szakközépiskolák óráit elkerülő tanulók száma. Ebben az intézménytípusban az elmúlt tanévben országszerte 6 ezer diák hiányzott 50 tanóránál többet.

– Minden osztályfőnök odafigyel, hiszen ez munkaköri kötelesség. A szülő sokszor tehetetlen, mert nem is tudja, hogy a gyereke nem iskolában van. Igaz, azonnal értesítőt küldünk levélben és telefonon, mégis magas a hiányzások száma. A 2014/2015-ös tanév felénél 600-700 óra gyűlt össze. Hamar összejön az igazolatlanok száma, mert kötelező munkahelyi gyakorlatunk van. Sajnos azokkal szemben nem tudunk mit tenni, aki tankötelezett és eltűnt, még a család sem tudja, hol van – ismertette Patakiné Slezák Ágnes, a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola intézményvezetője. Az igazgató szerint egy megbízott ifjúságvédelmi felelős sokat tehetne az ügy érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!