Közélet

2015.05.13. 19:30

Barkácskocsik kocsi futama

Július 12-én különleges futam lesz a Kocsitoló Fesztiválon. A Nagymenőknek a közel 300 méteres pályát saját készítésű kocsikkal kell leküzdeni. A részletekről Szegedi Sándor, a fesztivál egyik szervezője beszélt lapunknak.

Sz. A.

Honnan jött a Nagymenők ötlete?
– A kocsi kocsi előfutára a mai autógyártásnak. A korabeli fergettyűs rendszer az alapja annak, hogy ma a kamionok meg tudnak fordulni, de említhetnénk a rugózást is. A falu polgármestere, Simon László kérte fel a Kocsi Baráti Kört, hogy segítsen a szervezésben. Egy újabb színfolttal szeretnénk gazdagítani a fesztivál programját, így tisztelegve a kocsi kocsi megalkotói előtt. Az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István és az önkormányzat támogatásával a futam több mint félmillió forint összdíjazású lesz. A versenyt két kategóriában értékeljük (műszaki és esztétikai), melyekben az első három helyezett díjazása mellett jutalmazzuk a különleges ötleteket is.

– Mire kell figyelniük a házi konstruktőröknek?
– A járművet négy kerékkel, fékkel és kormánnyal kell ellátni. Legyen alkalmas legalább egy személy szállítására, nem hajthatja sem robbanómotor, sem akkumulátor, tilos húzni, tolni. Az alternatív hajtás megengedett. Kocson már több csapat is „építi” a kocsiját, de fővárosi és győri egyetemista csapatok is érkeznek.

– Kik segítenek a szervezésben?
– Bevontunk olyan lelkes, lendületes fiatalokat, akik a jövőben is szervezhetik majd a Kocsitoló Fesztivált. Kiemelném Cziráki Attilát és Bottlik Csabát, ők az első perctől segítenek, terveznek. A futam arculatának megtervezése Cziráki-Tokár Kata kreativitását dicséri. A felhívás Facebook-oldalon valamint a kocs.hu-n is elérhető, ahol nevezni lehet a versenyre.

Címkék#kocs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!