Közélet

2015.03.13. 18:09

Nem hagyják feledésbe merülni Márkushegy emlékét

Elsősorban a hivatalos kapcsolatfelvétel volt az indítóoka az oroszlányi városvezetés és a bányász szakszervezet prominenseinek keddi találkozójának, de a közös programszervezés, a hagyományőrzés szintén felmerült a kötetlen beszélgetés során.

Wágner Zsanett

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője a közös munka szorosabbá tételét azért is szükségesnek tartotta, mert "a hagyományok továbbadása kiemelten fontossá válik mind Oroszlány, mind az érdekképviselet életében". Nem beszélve az érdekvédelem folyamatosságának biztosításáról – egészítette ki –, hiszen 2018-ig még folynak a rekultivációs munkák Márkushegyen, akkor azonban végképp mindennemű foglalkoztatás megszűnik, már ami a bányát illeti.

– Amikor 2010-ben tüntettünk az erőmű előtt, már akkor tudtuk, hogy közeleg a vég, most ez már itt van, de továbbra is figyelni kell a még aktív dolgozók érdekvédelmére, nem beszélve a komoly létszámot képviselő nyugdíjas közösségről, akikkel szintén foglalkozni kell – mondta a szakszervezeti vezető. 

Rabi arról is beszélt, hogy az 1983-as bányakatasztrófa során 37-en hunytak el, közülük 22-en voltak oroszlányiak. Az ő emléküket őrzi a márkushegyi alakulótéren egy szikla, ami emlékeztet a katasztrófára. Ennek méltó helyet kellene találni a városban, és ott elhelyezni – fogalmazott Rabi Ferenc, aki a bányásznap színvonalas megrendezéséről, a Bányász Klub helyzetéről, a Bányászati Múzeum fejlesztéséről is kifejtette véleményét.

Lazók Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a város szempontjából fontos a lakossági távhőszolgáltatás biztosítása alacsony tarifával, ugyanakkor kívánatos, hogy az ipari park cégei is méltányos áron juthassanak a szolgáltatáshoz, mert ha egyszer leválnak a rendszerről, annak súlyos következményei lesznek, már ami a gazdaságosságot illeti.

A városvezető kifejezte törekvését, hogy a bezáró bányából a szakmakultúrát idéző jellegzetes tárgyakat minél nagyobb számban a Bányászati Múzeumban kellene elhelyezni, és esetleg abban is partner lenne a település, hogy a szakszervezettel közösen üzemeltesse a Bányász Klubot, már, ha sikerülne előnyösen tulajdonba venni az épületet.

– A bányásznap városi ünnepség, így azt Oroszlánynak támogatnia kell – mondta a polgármester, aki szorgalmazta annak a bizottságnak a megalakítását, amely az említett esemény mellett a csilletoló versenyt, a főzőversenyt, valamint a bányászzenekar 70 éves jubileumi rendezvénysorozatát koordinálná és segítené.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!