Közélet

2015.01.24. 10:00

Rossz cigányt szívattak: eljárás indul az ácsi polgármestert vegzáló rendőrök ellen

Közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendőrség Ács polgármesterének, Lakatos Bélának a nagy vihart kavart igazoltatását.

kemma.hu

Ahogy az Index információja nyomán megírtuk, a település vezetőjét a gyanú szerint pusztán cigány származása miatt állították meg győri készenléti rendőrök.

Lakatos csütörtök délben éppen ebédelni indult kocsijával a hivatalból, amikor egy rendőrautó egyszer csak utánafordult és kirakta a villogót. A polgármester – akit a győri készenléti rendőrök nem ismertek fel – hallotta, hogy az egyik odaszól a másiknak, „kisebbségi vezeti az autót”, a rádióban pedig egy női hang visszaigazolja, hogy „kisebbségi igazoltatása van folyamatban” – írja az Index.

Az ORFK pénteken közleményben tudatta, hogy a Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette a megjelenteket, és eljárást indított. Lakatost arról is tájékoztatták, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.

A polgármester örül, hogy végre figyelem irányul a problémára, miszerint a rendőrség vidéken sokkal gyakrabban igazoltatja és bünteti a cigány származású állampolgárokat.  De azt is hozzátette, jól tudja, hogy amennyiben nem vele, hanem egy átlagos cigány férfival történik ez, az nem érné el a sajtó ingerküszöbét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!