Közélet

2015.01.12. 20:28

Esztergomban tanácskoznak az európai hittani bizottságok elnökei

Az európai püspöki konferenciák hittani bizottsági elnökei keddtől háromnapos konferenciát tartanak Esztergomban, a Szent Adalbert Központban - közölte hétfőn a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóreferense.

MTI

Fritzné Tőkés Éva tájékoztatása szerint a találkozót az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa kérésére szervezte meg Esztergomban. (A CCEE elnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.)

A találkozó kifejezi a Hittani Kongregáció szándékát, hogy támogassa a helyi püspököket a hit tanítására és védelmére irányuló szolgálatukban, tekintettel azokra a sajátos kihívásokra, amelyekkel ma Európának szembe kell néznie - áll az MKPK közleményében.

A Hittani Kongregáció boldog VI. Pál pápa megbízásából 1967-ben kérte a püspöki konferenciáktól, hogy hozzanak létre saját tagjaik közül hittani bizottságot, amely segítő szervezetként támogatja a püspöki konferenciákat és az egyes püspököket hittani kérdésekben.

15 évvel később döntés született arról, hogy az említett bizottságok elnökeivel földrészenként rendszeres találkozók szerveződjenek. Az első találkozóra - az akkori Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa vezetésével - Latin-Amerikában, Bogotában került sor, 1984-ben.

A Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központot az esztergomi várhegy oldalában, a Bazilika lábánál fekvő egykori Nagyszeminárium épületében alakították ki. Az épület ad helyet az Esztergomi Hittudományi Főiskolának és könyvtárának.

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!