Közélet

2015.01.11. 10:30

Budapest után Komárom-Esztergomban a legmagasabb az átlagfizetés

Komárom-Esztergom megyében 240 ezer forint a havi bruttó átlagbér - derül ki egy felmérésből.

blikk.hu/kemma.hu

Az országos bruttó átlagfizetés 6 százalékkal nőtt: a tavalyelőtti 230 ezer forintról 246 ezer forintra –  derült ki a Workania állásportál friss felméréséből. Voltak szakmák, ahol ennél is magasabb volt a növekedés üteme, máshol viszont jelentősen csökkentek a bérek.

– Sokan lehetnek, akik nem érzik ezt a növekedést, ez nagyban függ a szakterülettől, az iskolai végzettségtől, az életkortól és attól is, hogy az ország melyik régiójában dolgozik az illető – mondta a Blikknek Ficza János, a felmérést készítő cég szóvivője. – A legnagyobb fizetési növekedést 2014-ben a versenyszférát tekintve a munkaerő-közvetítés és -tanácsadás érte el, ahol 7 százalékkal nőttek a bérek, 6 százalék volt az emelkedés a vendéglátás és szálláshelyek, valamint a kiskereskedelem területén.

Tavaly is jelentős különbségek voltak Budapest és az egyes megyék fizetési adatai között. Továbbra is a fővárosban érdemes állást keresni, 2014-ben is az ott dolgozó munkavállalók keresték a legtöbbet. A budapesti alkalmazottak havi bruttó 300 ezer forintos átlagkeresete ugyanis 18 százalékkal több a magyarországi átlagnál, és 20 százalékkal előzi meg a második legjobban fizetett Komárom-Esztergom megye 240 ezer forintos átlagkeresetét.

Az ország legrosszabbul fizetett régiója Békés, Szabolcs és Nógrád megye, ott bruttó 160 ezer forint volt az átlagbér.

blikk.hu/kemma.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!