Közélet

2015.01.20. 13:16

Bencsik János részletekben fizeti be a frakcióbírságot

Bencsik János "függelemsértéseit" több százezer forintos büntetéssel díjazták a Fidesznél. A tatabányai politikus a bírság felét már be is fizette a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak.

kemma.hu/index.hu/vs.hu

Az index.hu frakciófegyelemről, kötelező érvényű szavazásról, illetve ezek anomáliáról, visszáságairól szóló cikkében felidézték, hogy 2014 év végén háromszázer forintos bírságot kapott a kormánypárti Bencsik János is, ugyanis tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál, és nemmel szavazott a trafikok dohánybeszerzését korlátozó törvényjavaslatra és annak összegző módosítására is.

A büntetéseket nem a pártkasszába kell befizetni a Fidesznél: az utasítás a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat támogatására szól, de a befizetési igazolást be kell mutatni a frakcióigazgatóságon.

- Részletfizetési lehetőséget kaptam, a felét már befizettem a karitatív szervezet számlájára – mondta Bencsik János az Indexnek. 

A képviselő hozzátette, ma is ugyanúgy szavazna, ahogyan tette. A büntetés nem érte váratlanul, tudta, hogy szavazatának következménye lesz, döntését a frakció alapokmányának ismeretében hozta. Akkor többek között így fogalmazott a facebookon: "Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető."

A tatabányai politikus a vasárnapi zárvatartás ügyében is tartózkodott, de a Fidesz tájékoztatása szerint ezért nem járt "büntetés", az ugynais nem kétharmados, hanem csak egyszerű többséget igénylő szavazás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!