Közélet

2014.08.28. 11:07

Eötvös: a korral nemesedik

Gőzerővel folynak az építési, felújítási munkálatok a tatai Eötvös József Gimnáziumban, ahol természettudományos centrumot alakítanak ki, épp akkor, amikor kétszázötvenedik tanévét kezdi meg az iskola.

Szűr A.

Zsivaj helyett munkazaj, diákkirály-választási kampányplakátok helyett óriási porfogó fóliák fogadta a rutinos Eötvös-látogató krónikást a tóparti gimnáziumban a nyár utolsó igazi hetében. Közvetlenül a porta mellett kibontott fal: az akadálymentesítés jegyében itt lift viszi majd fel emeletről emeletre a mozgásukban akadályozottakat.

Az első emeleten üresen tátongó tantermek a sarokban: az egykori labor és az egyik tanterem ad majd otthont az új, októberre elkészülő komplex természettudományos központnak, amelyre a fenntartó Városkapu Zrt. nyert pályázati támogatást. Ahogy Barsi Éva igazgatótól megtudjuk, a munka dandárjával már elkészültek a nyáron, így a tanítás rendben elkezdődhet, azt nem fogják zavarni a hátralévő feladatok.

A nyáron egyébként négy tantermet is felújítottak, a tető egy részét is kijavították, vizesblokkok újultak meg és a tantermet is kifestették. A gimnázium akkreditált tehetségpont is lett a nyáron. A kétszázötvenedik tanévét kezdő gimnázium így megújultan, még több lehetőséget nyújtva és még jobb formában kezdheti meg az ünnepi évet, amelyet 2015 őszén nagyszabású gála zár majd, hiszen akkor lesz 250. éve, hogy elkezdődött a tanítás. Év közben több programot is ennek jegyében szerveznek, és egyes tanulmányi versenyek témáját is erre fókuszálják majd.

- A természettudományos központunknak két laboratóriuma is lesz. Az itt dolgozó laborvezető, két asszisztens, valamint a szaktanáraink nem csak a z eötvösösökkel foglalkoznak majd. 11 általános iskola, partnerintézményként lehetőséget kap rá, hogy évi 30 órát töltsenek el itt a diákjaik, tanáraikkal együtt. Ennek a pályázatnak a része az akadálymentesítés, a lift építése is - magyarázta Barsi Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy a laborépítés mellett tananyagfejlesztést is végrehajtottak, és fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyakhoz kapcsolódó labormunka folyhat majd itt, sok-sok kísérlettel fűszerezve.

Tehetséggondozás, versenyszellem, elhivatottság
Az Eötvös mindig is híres volt diákjai és tanárai sikereiről. A tavalyi esztendő sem szűkölködött eredményekben, elismerésekben. Jankyné Jurecska Mária tanárnőnek ítélték oda a BONIS BONA - A nemzet tehetségeiért díjat eredményes és áldozatos tehetséggondozó munkájáért. A biológia-kémia szakos pedagógust az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tantárgyi bizottsága javasolta a díjra. A tanárnő büszke rá, hogy tanítványai sikerrel veszik az akadályokat a versenyeken és az érettségiken is.

Pécsett a Leöwey Klára Gimnázium szervezésében meg rendezett AJTP Művészeti Fesztiválon a 9. osztályos Arany János tehetséggondozó osztály ezüst minősítést kapott a nyáron. Ez idő alatt Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikoleett már gőzerővel készült, hiszen az idén az Eötvös csapata képviselheti hazánkat a Stockholm Junior Water Prize verseny nemzetközi döntőjén Svédországban. Őket Lukácsné Zubor Zsuzsanna és Szeidemann Ákos készítette fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!