Közélet

2014.06.21. 13:06

Óriási összeggel húzták le a Nokiát

A finn szövetségi rendőrség által is megerősített, most nyilvánosságra került információ szerint a Nokia évekkel ezelőtt komoly fenyegetést kapott. Ki is fizették a zsarolók által követelt több millió eurós összeget.

hvg.hu

Az elkövetők 2007-ben azzal fenyegették meg a finn társaságot, hogy nyilvánosságra hozzák a Symbian operációs rendszer titkosítási kulcsát – írja az SG.hu nyomán a hvg.hu. Amennyiben elérhetővé tették volna a titkosítási kulcsot, akkor bárki kártevőket vagy hamis frissítéseket készíthetett volna a Symbiant futtató okostelefonokra és ezzel sebezhetővé válhatott volna a platform. A követelés az volt, hogy a Nokia fizessen több millió eurót, hogy elkerülje a kód nyilvánosságra hozását. Az SG.hu emlékeztet: a finn óriáscég az eset időpontjában a piacvezető mobilgyártó volt. Ezt nem szerették volna kockáztatni, így úgy döntöttek, fizetnek.

Miután a zsarolók jelentkeztek, a Nokia értesítette a rendőrséget. A terv az volt, hogy 2008 elején a rendőrség felügyelete mellett Tampere város egyik parkolójában adják át az összeget. Azt azóta sem lehet tudni, hogy a bűnözők miként tudták elkerülni a rendőrség csapdáját, és jutottak az összeghez.

Bár a nyomozást még mindig nem sikerült lezárni, a Nokia azóta nemhogy új operációs rendszerre tért át, a cég - komáromi üzemmel is rendelkező - mobilgyártó részlegét már nem is Nokiának hívják – és nem is a finneké.

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!