Közélet

2014.06.14. 11:45

Élmények és értékek nyomában az Öreg-tó partján

Az átadás előtt álló tatai ökoturisztikai központban írt alá megállapodást a folyamatos kapcsolatbővítés, együttműködés és partnerkeresés jegyében a Földművelésügy Minisztérium és a Magyar TDM Szövetség.

P. J.

Az Öreg-tó parti ökoturisztikai centrumon már az utolsó simításokat végzik. Ebben a  komplexumban vette kezdetét az a hazai rendezvény, amely a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2014 „címet” viseli. Tatán konferenciával és háromnapos rendezvénnyel emlékeznek nemzeti parkjainkra. Az eseményen résztvevők be is járták az impozáns létesítményt.

 A program hivatalos részeként meghirdették „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” elismerést, amelyre július 11-ig lehet pályázni. Ezután bemutatták a Magyar Nemzeti Parkok új, még nyomdaillatú kiadványait. A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága pedig négy új nemzeti parki terméket, illetve „termelőt” ismert el védjeggyel.

A vendéglátók nevében Michl József polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a konferenciának helyet adó létesítmény ugyan már elkészült, de most még csak az intézmény bejárása, bemutatása kifejezések felelnek meg a valóságnak. A beruházás megvalósulásához a tatai önkormányzat az Európai Unió 317 milliójához 100 millió forint önrészt teremtett elő.

– Tata nem csak a vizek, a művészetek, az épített és szellemi örökségek városa – hangsúlyozta Michl József –, hanem a turizmusé és a vendéglátásé is. A turisztikai térképen ez már „jól látható”.

A szaktárca helyettes államtitkára, dr. Rácz András a nemzeti parkok kialakulásáról ejtett szót. A fórumon elhangzott, hogy fontos az a nyitás, amely a nemzeti parkokat jellemzi, különösen, ha olyan embereket viszünk „kincseink” közé, akik vigyázzák is a természetre. Ez a fajta szelíd turizmus lehet az alapja a magyar vidék megismertetésének, a magyar táj népszerűsítésnek.

Jelenleg kis hazánkban mintegy száz termelő 250 portékája jogosult nemzeti parki termék védjegy viselésére. Ebből húszan – 72 termékkel – éppen a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéről „valók”. A termékskála széles, a méztől, a gyümölcskészítményeken, a szarvasból és szürkemarhából készült szárazárukon át a tejtermékekig. De a fonott kosarak, kerámiák is szerepelnek a palettán.
A tájékoztatókat követően műhelybeszélgetésekkel, előadásokkal folytatódott a tanácskozás.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!