Közélet

2014.06.25. 16:06

Bencsik János a fenntartható fejlődésről

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának alelnökévé választották Bencsik Jánost, a Tatai-medence országgyűlési képviselőjét.

Mórocz Károly

Mivel foglalkozik a közeljövőben a bizottság, és milyen stratégiai feladatai vannak?
– A bizottság elsősorban környezet- és természetvédelmi, vízgazdálkodási, éghajlatváltozási kérdésekkel foglalkozik, de feladatai közé tartozik az enegiahatékonysággal és megújuló energiák használatával kapcsolatos témakörök gondozása is. A fenntarthatóság kérdése nem választható el az alapvető társadalmi és gazdasági folyamatoktól, csupán azokkal összefüggésben értelmezhető. Az egymásba illeszkedő keretrendszerben találhatjuk meg a megfelelő megoldásokat az egymással szoros összefüggésben lévő környezeti, társadalmi és gazdasági válságra. Ahogy eltávolodtunk a természeti létalapjainktól – víz, termőföld, táj –, a gyors változásokhoz való alkalmazkodóképességünket jószerével elveszítettük. A modern társadalmak civilizációs vívmányai – közművek, információs technológiák, ipari és mezőgazdasági termelési módszerek – rendkívül sérülékenyek a külső környezet változásaira. Az energia és víz szűkössége, az éghajlatváltozás, a népességrobbanás, az ökoszisztéma leépülése biztonságpolitikai kérdéseket vet fel, melyekre átfogó felkészülési és alkalmazkodási keretrendszer kialakításával adható hathatós válasz. Bizottságunknak ezen kívül szerepet kell vállalnia a természeti erőforrások használatára épülő helyi gazdaságok színes szövedékének létrehozásában is, mely a vidéki térségek népességmegtartó képességét alapozhatja meg. Mindezt szoros együttműködésben tesszük az Országgyűlés által 2007-ben létrehozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal (NFFT), mely Kövér László házelnök vezetésével működik. A Tanácsban képviselettel rendelkeznek a gazdasági érdekképviseletek, a szakszervezetek, az egyházak, a tudomány és felsőoktatás intézményei, a nemzetiségek, a civil- és társadalmi szervezetek, valamint a parlamenti frakciók és a kormány is. Szerencsés helyzetben vagyok: egyszerre tölthetem be a bizottság alelnöki posztját, s lehetek a nagyobbik kormánypárti frakció delegáltja az NFFT-ben. Tagja maradtam a gazdasági bizottságnak, ahol az energetikai albizottságot vezetem. Így válik munkámban teljessé a természeti, a társadalmi és gazdasági keretrendszer.

– Milyen állami és európai uniós támogatás ígérkezik mindehhez?
– A 2014-2020 közötti uniós pályázati források mintegy harmadát kifejezetten fenntarthatósági, az éghajlatváltozást előidéző üvegházgáz kibocsátások csökkentésére, és a változásokhoz történő sikeres alkalmazkodás feltételeinek megteremtésére irányuló fejlesztésekre kell fordítani. Tehát nem a források, hanem az azok igénybevételéhez szükséges programok megléte a kérdés.

– Szakmai munkája hogyan kapcsolódik az országgyűlési képviselőként kapott feladatokhoz?
– Az életbe lépett szigorú összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellett mondanom a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettesi posztjáról, de önkéntes munkavállalóként – fizetés nélkül – továbbra is részt veszek azokban a szakmai műhelyekben, amelyeket kollégáimmal az elmúlt években életre hívtunk. Közös kutatási és fejlesztési programokat indítottunk a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Minden nemzedék anyagi, szellemi és lelki jólétének elősegítéséhez négyféle alapvető erőforrás szükséges: emberi, társadalmi, természeti és gazdasági. E bonyolultnak tűnő rendszer értelmezhetősége érdekében dolgozunk a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer felépítésén, mely az alkalmazkodás stratégiai keretrendszerének létrehozását segíti elő a területi és ágazati éghajlati sérülékenység vizsgálatok feltételeinek megteremtésével. Digitális katasztert készítünk természeti erőforrásaink mennyiségi és minőségi állapotáról, s azok térbeli elhelyezkedéséről. Ez az alapja mindezek gazdasági célú tartamos felhasználásának.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!