Közélet

2014.03.25. 14:17

Választás 2014: indulók, tények és fontos infók

Szűkebb hazánkban negyven képviselőjelölt indul az április 6-i országgyűlési választáson. Ez a szám elsőre soknak tűnik, ám még így is Komárom-Esztergom megyében regisztrálták a legkevesebb aspiránst.

Szűr A.

Az egyéni választókerületekben a jelöltté váláshoz 500 ajánlás összegyűjtésére volt szükség. A közelmúltban lezárult az ajánlásgyűjtési folyamat, a választási irodák is lezárták a beérkezett ajánlóívek ellenőrzését, így nagyjából összeállt az április 6-i országgyűlési választáson indulók mezőnye. Azért csak nagyjából, mert az adatellenőrzéskor néhány esetben felmerült a választási csalás gyanúja, miszerint nem a szabályoknak megfelelően kerültek az ajánlók (és adataik) az ívekre.

Dr. Péntek Péter megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője elmondta: az illetékes választási bizottságok megtették a feljelentést a rendőrségen. Ha a nyomozás és adatellenőrzés véget ér a választásig, akkor az ügyeskedők neve nem szerepel majd a listákon, de még a voksolás napján reggel is kihúzhatják őket onnan. Bár nem valószínű, hogy mandátumot szereznek, de ha mégis, akkor már megilleti őket a mentelmi jog.

Szintén a kisebb tömörüléseknél fordult elő, hogy nem adták le a korábban kikért ajánlási íveket, pedig ezek darabjáért ötvenezer forintos bírságot kell fizetni. A legnagyobb büntetés megyénkben több százezer forintos. Hogy pontosan kiknek és mennyit kell fizetnie, azt a választási iroda vezetője a jogszabályi előírások miatt nem mondhatta el. A rendőrség viszont igen, ezt helyben megerősítették, viszont csak az országos kapitányság jogosult az adatok közlésére, ahonnan lepzártánkig nem érkezett válasz a kérdésünkre. 

Választások és változások

Az idei országgyűlési választás sok szempontból különbözik a rendszerváltás óta tartott korábbiaktól. Az idei voksolás egyfordulós lesz, a kisebb (199 fős) parlamentbe a választókerületekből, pártlistáról, valamint nemzetiségi listáról kerülhetnek be a képviselők. A kampány a választás napján, április 6-án urnazárásig, vagyis 19 óráig tart. 2014-ben nem lesz kampánycsend a választást megelőző napon, de ennek ellenére ekkor is lesznek szabályok, amelyeket be kell tartani.

A szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenységet a voksolás ideje alatt nem lehet majd folytatni. Választási gyűlést sem lehet majd tartani és politikai reklámot sem lehet közzétenni.

Azok, akik nem rendelkeznek magyar lakcímmel, a voksukat tartalmazó válaszborítékot eljuttathatják a Nemzeti Választási Irodába április 5-én éjfélig, vagy március 22-től a külképviseleti választási irodákba, esetleg április 6-án 6 és 19 óra között bármelyik országgyűlési egyéni választókerület választási irodájába. A külképviseleten április 6-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között voksolhatnak a magyar lakcímmel rendelkezők, de ehhez kérni kell, hogy vegyék fel őket a külképviseleti névjegyzékbe, méghozzá legkésőbb március 29-én, 16 óráig a helyi választási irodánál.

A magyar lakcímmel nem rendelkező külhoniak csak az országos pártlistákra szavazhatnak, egyéni képviselőjelöltekre nem.
Azok, akik itthon szavaznak, a lakóhelyüknek megfelelő, megadott szavazókörben szavazhatnak, reggel hat és este 7 óra között. Átjelentkezéssel más településen is lehet voksolni, de a lakóhelyünk szerinti egyéni jelöltekre.

Negyven jelölt a három helyre

A jelenlegi parlamenti pártok közül mindegyiknek sikerült egyéni jelöltet állítania megyénk három választókerületében, de mellettük számos új, civil kezdeményezésből magát párttá kinövő szervezet és új formációk is megméretnék magukat, illetve kiválasztott embereiket.
Az 1. számú, tatabányai választókerületben Bencsik János  (Fidesz-KDNP) Lukács Zoltán (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP - Kormányváltás), Vágó Sebestyén (Jobbik) és Gutai Zsolt (LMP) méreti meg magát a parlamenti pártok színeiben.

Bencsik János, Tatabánya volt polgármestere jelenleg is országgyűlési képviselő, korábban államtitkárként is dolgozott. Az 1965-ös születésű politikus jelenleg pedig az országgyűlés gazdasági és informatikai, valamint a fenntartható fejlődés bizottságoknak és az energetikai albizottságnak is tagja.

Lukács Zoltán, az MSZP megyei elnöke és frakcióvezető-helyettese. Az országgyűlési képviselő az önkormányzati és területfejlesztési, valamint a kulturális és sajtóbizottságok tagja. Az 1969-es születésű politikus Tatabányán él.

Vágó Sebestyén is az országgyűlés tagja volt ebben a ciklusban. Az 1976-os születésű jobbikos politikus szociálpedagógusként állami gondozott, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekkel, fogyatékos felnőttekkel foglalkozott. A mozgalom megyei elnöke a parlament ifjúsági bizottságának, valamint a fogyatékkal élőkkel foglalkozó albizottságnak is tagja.

Új szereplő a választáson az LMP-s Gutai Zsolt. A 43 éves jelölt egy holland, élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó cég magyarországi képviselője. Tatabányán él.

A 2., esztergomi központú választókerületben egy "régi motoros", egy, az országos politikából ismert jelölt, és két új belépő küzd a voksokért. Dr.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2006 és 2010 között a megyei közgyűlés elnökeként, 1998 és 2010 között Nyergesújfalun helyi önkormányzati képviselőként is dolgozott. Az 1962-es születésű politikus a Fidesz megyei elnöke.

Vadai Ágnes a Kormányváltás (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP)  választási szövetség színeiben indul, jelölése a közelmúltban vált biztossá. Az 1974-es születésű képviselő tanított a nemzetvédelmi egyetemen, hat nyelven beszél, a Fiatal Baloldal alapító tagja volt.

A Jobbik-jelölt, 1984-es születésű Nunkovics Tibor dorogi lokálpatrióta. 2010-ben csatlakozott a Jobbikhoz, a helyi Ifjúsági Tagozat alapításában is részt vállalt. Kétműszakos munkarendben dolgozik, végzős közgazdászhallgató.

Prommer Mátyás az LMP színeiben indul. Esztergomban született és nőtt fel. A Szent István Gimnáziumban érettségizett, majd biológus-ökológus diplomát szerzett a Debreceni Egyetemen, környezetgazdálkodásit pedig az Amszterdami Egyetemen szerezte. Dolgozott magyar, uniós, és nemzetközi programokon, mindig kapcsolódva a környezet-, és természetvédelemhez.

A 3. számú, komáromi választókerületben országos és helyi politikusok, valamint egy új belépő várja a szavazatokat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott a Fidesz országgyűlési képviselője jelenleg is. Az 1974-es, bokodi születésű politikus oktatott az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán és a Károli Gáspár Református Egyetemen is.

A Kormányváltás színeiben a 61 éves oroszlányi pedagógus, Székely Antal indul. Az MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP-szövetség jelöltje 1994-1998. között polgármester, 2002-től alpolgármester, 2010-től képviselő.

Szabó Mihály a Jobbikot képviseli április hatodikán. Az 1975-ös születésű jelölt tősgyökeres oroszlányi, jelenleg az autóiparban dolgozik. A Magyarok Szövetsége helyi közösségének alapítója, később a Jobbik oroszlányi alelnöke lett. A helyi képviselő-testület tagja.

Az ötvenéves Szabados Sándor az LMP színeiben indul. A MÁV mozdonyvezetője Szőnyben született, 1996-ig Komáromban élt. Vasútgépészeti tagozaton tanult, 1997 óta a Mozdonyvezetők Szakszervezetében tevékenykedik vezetői beosztásban. 2008-2010 között, mint területi ügyvivő 1800 mozdonyvezetőt képviselt a munkáltatói tárgyalásokon.

Országos listát pártok, valamint országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak az április választáson

Pártlistát azok a pártok állíthattak, amelyek - legalább 9 megyében és Budapesten - minimum 27 egyéni választókerületi jelöltet állítottak. Közös jelöltek alapján közös lista indítható. A nemzetiségi lista állításához az országgyűlési választás névjegyzékében február 17-én nemzetiségiként regisztrált választók 1 százalékának ajánlását kell összegyűjteni (de nem több, mint 1500 ajánlást). A nemzetiségi listán legalább 3 jelöltnek szerepelnie kell.

18 országos pártlistára szavazhatunk, miközben tizenhárom nemzetiségi listát is összeállítottak a hazánkban élő kisebbségek. Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.

Országos pártlisták: Magyarországi Cigány Párt, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Seres Mária Szövetségesei, Független Kisgazdapárt, Új Dimenzió Párt, Fidesz-KDNP, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Lehet Más a Politika, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Új Magyarország Párt, Munkáspárt, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Együtt 2014 Párt, Zöldek, Összefogás Párt, MSZP-Együtt-PM-DK-MLP ( Összefogás:Kormányváltás), Jobbik.

A 2. számú – esztergomi központú – választókerületben tízen indulnak: dr. Völner Pál (Fidesz, KDNP); dr. Vadai Ágnes (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP - Öszefogás: Kormányváltás); Nunkovics Tibor (Jobbik); Prommer Mátyás Jenő (LMP); Pogány István (ÖP); dr. Nyirán Gergely (független); Makai Balázs István (KTI); Rajczy Péter Tamás (JESZ); Bartha Mihály Józsefné (MSZDP); Balázs Mária Borbála (MCP).

A 3. számú – komáromi központú – választókerületben tizenhárom jelölt közül lehet majd választani: Czunyiné dr. Bertalan Judit (Fidesz-KDNP); Székely Antal (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP - Öszefogás: Kormányváltás); Szabó Mihály (Jobbik); Szabados Sándor (LMP); Béres Bence (ÖP); Gasparovicsné Oláh Manuéla (MCP); Tenki Melinda (Független Kisgazdapárt); dr. Topálné dr. Zsilka Ilona (SZEM-Nőpárt); Téglás Géza (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt); Vági Ágnes Csilla (JESZ); Nemes Tibor (ÚMP); Gomán Zsolt (KMSZ) és Pintér László (ÚDP).

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!