Közélet

2014.03.22. 17:50

Szakmai konferencia a vízről

Az éghajlat módosulása ráirányítja a figyelmet a települési vízgazdálkodás fontosságára. Hamaroson beköszönthet az az idő is, amikor a tiszta víz birtoklása stratégiailag fontosabb lesz, mint az olaj- és gázmezők „felügyelete”.

Petrik J.

A Víz világnapja alkalmából az élővizek város, Tata adott otthon annak a szakmai fórumnak, amelynek elsősorban a környék, a Tatai-medence tiszta vize volt a fő témája. A szakembereket a házigazdák nevében Michl József polgármester köszöntötte.

– Múltbeli tapasztalatok igazolják, hogy a csapadék és a hőmérséklet viszonylag kismértékű változásai a vizeinkben felerősödnek  – fogalmazott Bencsik János, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője a „Tatai-medence tiszta vizeiért” címen rendezett műhelykonferencia nyitó előadásában. – A következő évtizedekben az évi középhőmérséklet 1–2,5 Celsius-fokos emelkedése valószínűsíthető. Télen a csapadék mintegy 15–20 százalékos növekedése, nyáron pedig 10–30 százalékos csökkenése vetíthető előre. Mindezek a folyamatok ráirányítják a figyelmet a települési vízgazdálkodás fontosságára.

Hazánk felszíni vízkészletének több mint 90 százaléka külföldről származik. Vizeink alvízi jellegűek, így folyóink mennyiségét és vízminőségét csekély mértékben szabályozhatjuk. A változások következtében a hasznosítható felszíni és felszín alatti vízkészlet csökken, egyes tevékenységek fajlagos vízigénye – hűtés, öntözés – nő.

Gyakoribbá válhatnak a kedvezőtlen vízminőségi állapotok, csökkenhet a természetes öntisztuló képesség. A szélsőségessé váló csapadékeloszlás következtében  megnövekszik a vízgazdálkodás szerepe az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban.

Bencsik János hozzátette, hogy a sikeres alkalmazkodás érdekében elengedhetetlen a vízvisszatartó vízrendezés, a területhasználatok felülvizsgálata, a települési vízgazdálkodás éghajlati érzékenységének feltárása, monitoring-rendszer kialakítása. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a tatai önkormányzat ezért is indított közös programot a Tatai-medence hidrogeológiai modellezésére, a visszatérő források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárására.

Musicz László, az Által-ér Szövetség titkára az élőhely-rehabilitációs célkitűzéseket ismertette, majd az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke a tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő eddig megvalósult rehabilitációjáról és a további tervekről adott információkat. Az  Északdunántúli Vízmű Zrt. üzemvezetője a tatabányai és a tatai szennyvíztisztító telepek fejlesztéséről, az üzemelési tapasztalatokról tartott előadást.

Az ÉDV Zrt. szolgáltatás-környezetvédelem vezetője, a Magyar Hidrológiai Társaság megyei titkára a tatabányai XV/C vízakna fejlesztési, biztonságba-helyezési munkáiról beszélt. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Nemzeti Alkalmazkodási Központ munkatársa pedig a tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárását célzó kutatási program részleteit ismertette.

Címkék#Tata
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!