Közélet

2014.03.28. 14:35

Jól bírják a gyűrődést a tatai szovjet tankok

Ágyúszótól volt hangos csütörtök délután a Szomód közelében elterülő dombvidék. A lőtéren feladatot végrehajtó T-72-es harckocsik zaja kilométerekkel arrébb is hallatszott: a fontos megmérettetésre készülő alegység több tucatnyi gránátot lőtt ki a kijelölt célterületre.

R. G.

„Csak sikerüljön elkapnom egy torkolattüzet” – fohászkodott tankrajongó fotós kollégám a szomódi lőtér felé vezető autóúton. Nem egyszerű feladat egy ilyen pillanat megörökítése: a kilőtt gránát ugyanis olyan sebességgel hagyja el az ágyúcsövet, hogy komoly felszereléssel is nagy kihívást jelent épp a megfelelő tizedmásodpercben lenyomni a fényképezőgép elsütőbillentyűjét. Mint a mellékelt ábra bizonyítja, a művelet sikeres volt – igaz, fotósunknak bőven akadt lehetősége a próbálkozásra, hiszen fontos, a megszokottnál jóval nagyobb erőforrásokat mozgósító harcászati gyakorlat  zajlott csütörtök délelőttől kora délutánig a falu melletti dombos terepen.

A 11. Harckocsi-zászlóalj éleslövészetének helyszínén a soron következő CREVAL-ellenőrzésre való felkészülés zajlott. A NATO-előírásoknak megfelelő, májusban esedékes gyakorlat komoly próbatételnek számít: az alegységnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, hogy sikerrel zárja az ellenőrzést.

Hattyár István alezredes, a zászlóalj parancsnoka a gyakorlat megkezdése előtt tájékoztatta a részletekről a sajtó képviselőit. Megtudtuk tőle, hogy az ellenőrzés során előre meghatározott, komplex harcászati feladatot kell végrehajtaniuk az alegység tagjainak. A felkészülés részeként háromnapos szakasszintű ellenőrző foglalkozáson vettek részt a zászlóalj kijelölt alegységei, amely lövészeti mozzanattal végződött.

A hatályos, nálunk is alkalmazott NATO-elvek szerint egy harckocsiszakasz négy járműből áll, szemben a korábbi az orosz normával, amely alapján három tank alkotott egy egységet. Ez főleg annak fényében tűnik érdekesnek, hogy kivétel nélkül szovjet gyártmányú gépek tartoznak a Magyar Honvédség kötelékébe. A ''70-es években gyártott T-72-eseket egyébként 38 ezer köbcentis, 780 lóerős motor hajtja. Izgalmas élményt nyújt a harci-technikai eszköz küzdőterének megtekintése is: a három fő – egy harckocsivezető, egy irányzó és a parancsnok – befogadására képes szerkezet belső falait cirill betűs feliratok, használati útmutatók „díszítik”.

A zászlóaljparancsnok elmondása szerint, bár nem mai járgányokról van szó, a kötelékbe tartozó tankok szerencsére egyszer sem vettek részt éles bevetésen – már ami a harctéri eseményeket illeti. A tavaly márciusi extrém hóhelyzet ugyanis megkövetelte a tankok mozgósítását, mentési munkálatok során tehát nem egyszer jó hasznukat vette a lakosság.

Az éleslövészet ideje alatt összesen mintegy nyolcvan ágyúlövés dördült el: a célterületen elhelyezett célpontokra való tüzelés után roham vette kezdetét, és az addig tüzelőállásból feladatot végrehajtó harckocsik támadást hajtottak végre a képzeletbeli ellenség felé. Ezekben a percekben nem lehetett kellemes szomódi vagy baji lakosnak lenni: a sorra elhangzó ágyúlövések még füldugóval is megterhelték az ember dobhártyáját. A sajtó munkatársait a lövészeti mozzanat ideje alatt navigáló Cserti-Csapó Zoltán hadnagy szerint „belülről” sokkal elviselhetőbb a zaj: a több tíz centiméternyi páncél alól csak apró pukkanásként hatnak az égzengésnek is beillő hangok.

A 125 milliméteres harckocsiágyú mellett az NSZVT légvédelmi géppuskákat is használta a harckocsik személyzete, a művelet végeztével pedig a századparancsnok értékelte a végrehajtást. A verdikt szerint az éleslövészet sikeres volt, így a zászlóalj tagjai felkészülten várhatják a májusi ellenőrzést.

Reméljük, ennél „élesebb” bevetésre sosem lesz szükség.

R. G. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!