Közélet

2014.02.21. 16:08

Elszállították a Magvető-szobrot Esztergomból

Pénteken elszállították Esztergomból a Magvető-szobrot, hogy az átalakuló budapesti Kossuth téren találja meg régi-új helyét. A szoborra ugyanis szükség van az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció felállításához.

MTI/kemma.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Esztergom önkormányzata 40 millió forintért hozzájárult, hogy az állam a városban található, Magvető néven ismert szoborrészletet átadja az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció felállításához. 

Tétényi Éva független polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, a szoborcsoportért kapott pénzt az alkotás közelében található játszótér és környezetének rendbetételére szeretnék fordítani.

A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!