Közélet

2014.01.27. 07:34

Két hónapig tartotta magát a huszáralakulat

A Vértesben 1945 január végén hősi halált halt I. huszár hadosztály tisztjeire és katonáira emlékeztek szombaton. A megemlékezést Vérteskozma határában, a Vértesi Erdő Zrt. által tavaly állított emlékműnél tartották. Az eseményen Fejér- és Komárom- Esztergom megyei politikusok, civil szervezetek is részt vettek.

Prokl Violetta

A Vértes fái között átszűrődő fény világította meg a hatalmas kőtömbön nyugvó kettős keresztet. Mellette korhű egyenruhában felsorakozott katonai hagyományőrzők álltak. A magyar királyi huszáralakulat hóban, fagyban, élelemből kifogyva védte a vidéket, és egészen két hónapig hősiesen tartotta magát. Az ő tiszteletükre gyűltek össze szombat délelőtt a megemlékezők.

A harcban a század felmorzsolódott

Az egyetlen megmaradt századparancsnok Kenessey Miklós volt, a század előretörésében három szakaszparancsnokát vesztette el. Súlyosan megsebesültek Merényi Ferenc és Veres Károly zászlósok, Jáger Ferenc őrmester elesett. A legénységben is kb. 50%-os volt a veszteség. A harc közben a század teljesen felmorzsolódott. A kitörés után csak a századparancsnok, Papp István törzsőrmester és tizenkét huszár érte el a saját vonalat.

- Mi, magyarok szeretünk panaszkodni, és sokak szerint csak a múltunkon kesergünk – kezdte emlékező beszédét L. Simon László  kormánybiztos. A politikus elmondta, hogy igenis fontos megemlékeznünk azokról a magyar hősökről, akik méltatlanul, jelöletlen sírban nyugszanak, hiszen hosszú évekig nem engedték, hogy emlékezzünk rájuk.

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az erdészetnek nemcsak az erdőket, hanem az épített környezetet is védenie kell. Emlékhelyeket kell létrehozni, azokat ápolni kell, hogy a múltat sose feledjük el.

Ugrits Tamás, a székesfehérvári egyházmegyei püspöki iroda vezetője mondott imát a hősökért, majd felcsendült Chopin Gyászindulója, és megkezdődött a koszorúzás. Megyénk települései közül Várgesztes, Oroszlány, Tatabánya és Tata képviselői helyezték el a megemlékezés virágait, de részt vett az eseményen több civil szervezet is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!