Közélet

2014.01.12. 18:29

Háromszáz hektáron ültettek csemetét, vetettek makkot

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak az elmúlt évben nem csak az erdők adtak munkát, kivették részüket az árvízi védekezésből is.

Fenyvesi K.

Hatvanötezer hektárnyi erdőt gondoz a Pilisi Parkerdő Zrt. A magunk mögött hagyott esztendőben végzett munkáról Lomniczi Gergely, a zrt. szóvivője többek közt elmondta, a tavaszi, illetve az őszi erdősítési időszakban összesen 300 hektáron ültettek csemetét, vetettek makkot az erdészek. Sikerült pótolni például az erdőtüzek, az árvíz, a rágcsálók, a cserebogár pajorok által károsított területeket. Sokat tettek a természeti értékek megőrzéséért is.

A „Parkerdő természetesen” pályázat keretében összesen 95,4 hektárnyi, tájidegen fafajokból álló, természetes úton megújulni képtelen erdő fáit cserélték ki őshonos, a mi klímánknak megfelelő, önmagukat megújítani képes fafajokra. Ezek a fiatal erdők még több évtizednyi ápolást igényelnek.
Pályázati támogatással Pilismaróton rendbe tették a Miklós deák-völgyi tavakat, kitakarítottak három, összesen mintegy háromezer négyzetméternyi pilisi kis tavat, 160 hektáron szorítottak vissza olyan agresszíven terjedő, az őshonos erdőket veszélyeztető fafajokat, mint például a bálványfa. Fontos természetvédelmi eredményként értékelte a szóvivő azt is, hogy megállapodás született a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. között a Pilis Bioszféra rezervátum kezelésére vonatkozóan.

A mindennapok természetvédelmét szolgálja, hogy a zrt. a fakitermelés során kíméletes technológiákat alkalmaz, a modern eszközökkel és eljárásokkal az eddigieknél jobban lehet kímélni az erdei élővilágot, a talajt.
Lomniczi Gergely, amikor a dunai árvíz időszakában végzett munkáról szólt, jelezte, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nem saját vagyona védelme érdekében közreműködött a védekezésben, a helyreállításban. A feladatok végrehajtásában mintegy 200 munkatárs, illetve céges közalkalmazott, valamint 36 terepjáró vett részt – tizenháromezer munkaórában.

Az erdészet autói összesen 31 ezer kilométert tettek meg védelmi anyagokat, élelmiszert, ivóvizet szállítva. A megnyitott erdészeti út biztosította napokon át a Dunakanyar elzárt településeinek megközelítését, az erdészek adtak szállást a visegrádi védekezésben segítséget nyújtó hetven tűzoltónak. Az erdőgazdaság több településén – az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján – részt vett a takarítási munkákban, a gátak elbontásában, a homokzsákok ürítésében, a hordalék és az iszap eltakarításában is.

A mozgalmas óév utolsó hónapja is munkával, illetve az ünnepi készülődés jegyében telt. A Pilisi Parkerdő területén mindenütt feltöltötték az etetőket, az állatok karácsonyi menüje zab, kukorica és réti széna volt. Az Erdei Művelődés Házban befejeződött az Erdei karácsony című programsorozat, amelynek keretében 606 gyermek és 56 pedagógus készülhetett az ünnepre.

Az apróságok örömére Bikkmakk Mihály, az erdei manó mesélt karácsonyi és adventi népszokásainkról. Nem csak mesélt, hanem egyéb meglepetésekkel is szolgált, ilyen volt például a Luca-székének elrablása, a közös hangszeres regölés, az aprószenteki vesszőzés és a „hóesés” a házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!