Közélet

2013.12.13. 07:12

Várva várt (gyors)vonatozás Esztergom és Pilisvörösvár között

A Pilisvörösvár és Esztergom közötti, harminc kilométeres, felújított vasúti vonalszakasz ünnepélyes átadását tartották – továbbá az említett települések közti vonatközlekedés újraindulását ünnepelték – csütörtökön a dorogi vasútállomáson.

Barlangi Gergő

A korszerű Desiro szerelvénnyel érkező dr. Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkárt – és népes kíséretét – a település polgármestere, dr. Tittmann János fogadta. A megjelenteket Loppert Dániel tájékoztatta a beruházás részleteiről.

– Egy tizennégyezer utast kiszolgáló vonalról van szó, amelynek tizenhat megállóhelyét építettük át. Immár szélesebb, magasabb peronok, akadálymentesített környezet fogad mindenkit. Összesen csaknem ezerszáz P+R parkolót telepítettünk és több mint négyszáz kerékpártárolót alakítottunk ki – fogalmazott a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Elhangzott még: a vonalszakaszon megdőlt az eddigi, 117 km/h-ás sebességrekord, merthogy a vonat Dorog felé haladva 120 km/h-áig gyorsult fel.

Ezt követően dr. Völner Pál mondott beszédet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára „az évtized legfontosabb vasúti beruházásának” nevezte a fő-, illetve elővárosi közlekedés ilyeténképp történő fejlesztését.

– A 10-es út forgalma tölcsérszerűen betorlódik az amúgy is túlzsúfolt Budapestre. Sokan nap mint nap küzdenek az ingázás – a munkába és iskolába járás – nehézségeivel. A mostani vasút-rekonstrukció lehet az egyik legfontosabb kitörési pont a térség és az itt élők életében – vélekedett a politikus.

Várhatóan jövőre adják át a teljes szakaszt

Az Esztergom-Pilisvörösvár szakasz átadását jövőre az Esztergom-Budapest vonal „felavatása” követi. Ezzel kapcsolatban dr. Völner Pál abbéli reményének adott hangot, hogy az utazóközönség száma tovább bővül majd. Az államtitkár kitért rá: nem pusztán a vonattal közlekedők „profitálnak”, hiszen az alul- és felüljárók, valamint a zajvédő falak megépülte mindenki számára valamiféle könnyebbséget, komfortérzet-növekedést jelent. – A MÁV elindította azon motorvonatok beszerzését, amelyek ezen a vonalon közlekednek majd – adott tájékoztatást az államtitkár.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!