Közélet

2013.12.27. 08:52

Tatabányai és esztergomi alkotások az országos kiállításon

A fővárosi Újbudai Kulturális Központban január 12-ig tekinthető meg a XX. Országos Betlehemi Jászol Kiállítás.

F. K.

A tárlat házigazdája a Magyar Kézművességért Alapítvány, amely az Ipartestületek Országos Szövetségével, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozatával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve írt ki pályázatot kézműveseknek.

A kiválasztott remekek alkotói között megyénkből ott van László Sándorné, a tatabányai Alsógallai Hímzőkör tagja, a Horváth Viktória vezetésével ténykedő, megyeszékhelyi Názáret Szociális Szolgáltató növendékeinek és munkatársainak csoportja, Szomor Ferencné tatabányai csuhébaba-készítő és Szurdiné Ilovszki Éva esztergomi szalma-és csuhéfonó.

A korábbi, évente megrendezett húsz kiállításon összesen mintegy háromezer kiállító több mint ötezer alkotása volt látható.
A tárlaton ezúttal 163 mostani határainkon inneni, illetve erdélyi kézműves, tárgyalkotó népművész, iparművész, hivatásos és amatőr alkotó, illetve közösség 225 remekét tekinthetik meg az érdeklődők. A természetes alapanyagokból, kézműves technikákkal készített betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő, az adventi, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyak nem csak az alkotók kétkezi munkáját dicsérik. Fantáziájuk is figyelemre méltó a kézműves értékek mentése, a hagyományok tiszteletének tükrében.

A pályázatra érkezett alkotásokat a Hagyományok Háza, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Ciszterci Egyházközség szakértőiből álló zsűri válogatta. Így állt össze a tárlat anyaga. A kiállítás anyagából készült el a reprezentatív kivitelű, háromnyelvű Betlehemi Képeskönyv – 2013. című kiadvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!