Közélet

2013.12.06. 09:35

JET-LAG: Saját iránytűjük van a rock and rollhoz

A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián - motoszkál a fejemben az ismert LGT-nóta, mióta a JET-LAG-gel találkoztam, pedig a zenekartól az agyonjátszott slágerek állnak a legmesszebb. Igaz, hogy ők is négyen vannak, de a Szőlős, a Kertész, a Fémiparos és az Optikus a rock and roll poros útján a saját "iránytűje" alapján halad, gondosan kerülve az unalomig kitaposott ösvényeket.

Szűr A.

JET-LAG...nem véletlen a névválasztás, és erről bizony az első percben meggyőződhet mind az egyszeri zenerajongó, mind a próbára érkező gyanútlan újságíró. Az angol kifejezés az időzónaváltás-szindrómát jelöli, vagyis azt az állapotot, amikor a gyors időzóna-váltás úgy kiüti az embert, hogy csak úgy kóvályog a feje. Na, valami ilyesmit akar elérni a JET-LAG is a zenéjével, tudjuk meg Cziráki Attilától, aki a zenész legjobb barátja, de már  nem a közönség, vagyis a banda dobosa.

- Fontos volt, hogy jelentése és jó hangzása is legyen a nevünknek - kezdett komolyan a dobos, de társai poénkodásai félre-félrevitték a beszélgetés fonalát.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Cziráki Attila
[/caption]

A banda és repertoárjuk filozófiája olyan zenét játszani, ami még a pultnál sörét szorongató, gondolataiban elmerülő embert is arra ösztönzi, hogy álljon fel és szerves része legyen a bulizó közönségnek. Nem háttérmuzsikát akarnak játszani, hanem olyan dalokat, amik behúzzák az embert, és szinte észrevétlenül olyan hangulatba kerül, mintha egy másik időzónába lépett volna át.

Úgy vélik, hogy egy jó buli, koncert 50 százalékban a zenén, 50 százalékban a zenészeken, az emberi kapcsolatokon múlik; és ahogy egy kicsit jobban megismertük őket, egyikre sem lehet panaszunk. A civilben szőlészetben dolgozó dobos, az optikában dolgozó énekes, a fémiparban ténykedő gitáros és a kertészettel foglalkozó basszeros megtalálta a közös hangot, és nem csak a zenében.

Többszöri nekifutásra (mert bár korántsem arról van szó, hogy mindig a legkisebbet bántják, azért rendre belefojtották a szót) Roland, a banda énekese azt is hozzátette: direkt olyan zenéket kerestek, amik nem közismert, agyonjátszott slágerek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Talpas József
[/caption]

Ha már keresés: az énekes személyénél az is fontos volt a többieknek, hogy karcos hangja legyen, az ő ereiben is ott csörgedezzen a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek rockzenéje, valamint hogy hosszú haja legyen, de mivel ez utóbbit a poéngyárosként megismert gitáros, Talpi mondta, lehet, hogy csak tréfált...Csibészes mosollyal még azt is hozzátette: az élet egy nagy vicc, de mégis játszható.

A JET-LAG tagjai:

Simonfi Roland - Ének

Talpas József - Gitár

Karsai József - Bass

Cziráki Attila - Dob, vokál

Június óta játszanak ebben a szellős, négyemberes felállásban, de korábbi zenekaraikból már ismerik egymást. Nem véletlen, hogy a poénok éppúgy ülnek (és ütnek), mint a harmóniák a feldolgozott dalokban. Saját számokat nem akarnak játszani, Józsi szerint a nyolcvanas években már minden jó dalt megírtak, ennek ellenére frissebb nótákat is választottak. Mit választottak! Kutattak fel!

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Karsai József
[/caption]

Mindenki nagy keresgélésbe kezdett, amikor összeálltak. Attila ismeretlen amerikai megyék ismeretlen bandáiról szóló netes fórumokat bújt például, de akad a repertoárban olyan ausztrál szám is, aminek előadói már be is fejezték a közös zenélést, pedig csak a közelmúltban alakultak. Az első merítést aztán együtt, hangfalakkal, kivetítővel együtt is meghallgatták, így döntötték el, melyiket kezdik el gyakorolni. Most még új dalokat tanulnak és a régieket is gyakorolják hetente kétszer, de februárban is lesznek koncertjeik, és felvették a kapcsolatot a különböző fesztiválok, motoros találkozók szervezőivel is.

Nagy rituáléik nincsenek koncert előtt, bár, ahogy kiderül, Talpi és Roland a közelmúltban szervezett első JET-LAG-buli előtt egymást spannolta fel, hogy száztíz százalékon pörögjenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Simonfi Roland
[/caption]

- Ha fellépek a színpadra, a szó pozitív értelmében eldobom az agyam, és csak a zene meg az ösztönök maradnak. A rockzenész, mondják, már az első próbán meghal, és utána is minden koncerten - tette hozzá a fiatalember, akinek kabalája ugyan nincs, de két kendőt mindig magára köt kezdés előtt. Attila dobfelszerelése mellett egy üveg bor szokott pihenni, de nem egyszer bőven koncert után fogy csak el a tartalma.

Egyedül, a szoba vagy a próbaterem magányában is jó játszani, pláne rockzenét (elvégre a rock and roll nem egy tánc - idézik a klasszikust), de mégiscsak a színpadon az igazi. Attila például rockot hallgat reggel munkába menet, ha teheti, a munkában, majd munkából hazafele is. Rolanddal együtt emellett még néptáncol is, sőt, mint kiderül, az énekest egy hegedűvel sem lehetne zavarba hozni, de folk-rockot ennek ellenére nem fognak játszani, mosolyodnak el újra.

Élvezik, amit és ahogy csinálnak. Azt, hogy négy ember a saját egyéniségét hozva baráti társasággá alakul, és piszok jó bulikat csinálhat.

Talpas József - Gitár

Karsai József - Bass

Cziráki Attila - Dob, vokál

Karsai József Simonfi Roland Talpas József Cziráki Attila -->

Címkék#Tata
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!