Közélet

2013.11.29. 07:37

Fotókon az évszázad árvize

A kormányhivatal nyílt napjának programjai között szerepelt egy, a nyári árvízi védekezéssel kapcsolatos kiállítás. Ezen - meghívott vendégként - jelen volt dr. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint dr. Szabó Erika államtitkár.

Barlangi Gergő

- Az eddig mért legnagyobb vízállással levonult árvíz itt látható képei szimbolizálják azt az erőfeszítést, amit a közigazgatási, rend- és honvédelmi egységek, valamint önkéntesek százezrei folytattak a Duna mentén. Mindig könnyebb a siker okait megtalálni, mint a kudarcéit. Ez utóbbinak ugyanis általában nincs gazdája - fogalmazott dr. Bakondi György.

A főigazgató úgy vélekedett, a vízügyi szakemberek felkészültsége, a szervezettség, az egységes állami vezetés - a közigazgatásra épülő feladatellátás, azaz a kormányhivatal és a megyei védelmi bizottság összehangolása - és a széles körű összefogás együttesen vezettek sikerre.

- Azt kívánom, hogy a kiállítás minél tovább itt maradjon, és ne legyen szükség a képek cseréjére. Ennek ellenére úgy kell készülnünk, hogy a baj órájában azonnal teljesíteni tudjuk a magyar állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának védelmét - fogalmazott a katasztrófavédelem első embere.

Dr. Szabó Erika, területi közigazgatásért felelős államtitkár az elmondottakhoz hozzátette: a sikeres árvízi védekezés az állam működési hatékonyságának egyik bizonyítéka.
- Amikor 2010-ben átvettük a kormányzást, egy bürokratikus, széttagolt államigazgatási rendszerrel szembesültünk. A védelmi igazgatás is más struktúrában működött. A kormányhivatalok 2011-es létrejötte teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a kormánymegbízott legyen a védelmi bizottság elnöke, hozzájárulva ezzel a több területen is megmutatkozó eredményességhez.

Szóbeli és "kézzel fogható" elismerések a sikeres árvízi védekezés kapcsán

Dr. Szabó Erika köszönetet mondott az áradás sújtotta megyék kormánymegbízottainak, mások mellett az e területen tanúsított helytállásáért "A honvédelemért I. osztálya" kitüntetésben részesített Czunyiné dr. Bertalan Juditnak is. - A küzdelem olyannyira hatásos volt, hogy egyetlen települést sem öntött el az árvíz, és személyi sérülés sem történt, ami az összefogás és az állami szervezettség eredménye - véleményezett az államtitkár. Czunyiné dr. Bertalan Judit az elhangzottakra reflektálva sietett leszögezni: távolról sem saját érdemeként tartja számon az elismerést, azt az összefogás eredményének tulajdonítja, és a "vele, mellette, mögötte segédkezőknek" köszönheti. A kormánymegbízott ezt követően a védekezés során szakmai tudása legjavát adó, néhány órával korábban "A megyéért" díjban részesült Tóth Tamást méltatta. A vízügyi szakember mellett a politikus köszönetet mondott Sándor Zsoltnak, a tatai 25. Klapka Lövészdandár parancsnokának, Czomba Péternek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének és az általuk irányítottaknak, a megyei vízügyi igazgatóságnak, továbbá valamennyi önkéntesnek.

Barlangi Gergő Szóbeli és "kézzel fogható" elismerések a sikeres árvízi védekezés kapcsán Dr. Szabó Erika köszönetet mondott az áradás sújtotta megyék kormánymegbízottainak, mások mellett az e területen tanúsított helytállásáért "A honvédelemért I. osztálya" kitüntetésben részesített Czunyiné dr. Bertalan Juditnak is. - A küzdelem olyannyira hatásos volt, hogy egyetlen települést sem öntött el az árvíz, és személyi sérülés sem történt, ami az összefogás és az állami szervezettség eredménye - véleményezett az államtitkár. Czunyiné dr. Bertalan Judit az elhangzottakra reflektálva sietett leszögezni: távolról sem saját érdemeként tartja számon az elismerést, azt az összefogás eredményének tulajdonítja, és a "vele, mellette, mögötte segédkezőknek" köszönheti. A kormánymegbízott ezt követően a védekezés során szakmai tudása legjavát adó, néhány órával korábban "A megyéért" díjban részesült Tóth Tamást méltatta. A vízügyi szakember mellett a politikus köszönetet mondott Sándor Zsoltnak, a tatai 25. Klapka Lövészdandár parancsnokának, Czomba Péternek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének és az általuk irányítottaknak, a megyei vízügyi igazgatóságnak, továbbá valamennyi önkéntesnek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!