Közélet

2013.09.11. 12:41

Egymilliót is megért volna a fideszes polgármester bukása

Kedden délelőtt jogerőssé vált az az ítélet, amit másodfokon tárgyaltak a győri ítélőtáblán. Egy férfi több, mint egymillió forintot ajánlott fel egy esztergomi képviselőnek, ha az a testlet feloszlatására szavaz. A cél Meggyes Tamás akkori polgármester leváltása volt.

Palásti P.

A vádlott 2008 februárjában találkozott az egyik esztergomi önkormányzati képviselővel, akinek meglepő ajánlatot tett. Azt mondta el neki, hogy a város korábbi polgármesterének, Meggyes Tamásnak a leváltása érdekében ő is szavazzon az önkormányzati képviselő-testület feloszlatása mellett, amire többen is készülnek, de még nincsenek elegen.

A beszélgetést kezdeményező, az általa különösen fontosnak tartott voksért cserébe több, mint egymillió forintot ígért a döntéshozónak, aki a vádlott ajánlatát visszautasította. Ezt azonnal közölte a megvesztegetővel, majd a történtekről tájékoztatta a Duna-parti város akkori elsőszámú választottját.

A történtek bizonyítása után az elsőfokú bíróság a vádlottat vesztegetés bűntette miatt nyolc hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és kilencvenezer forintnyi pénzmellékbüntetésre ítélte. A döntés ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, az ügyész pedig az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A tegnap megtartott tárgyaláson a három tagú bírói tanács jóváhagyta az első fokon megállapított főbüntetést, így a vesztegetés bűntette miatt kiszabott nyolc hónap börtönt nem változtatta meg, de azt végrehajtásában ugyancsak felfüggesztette két év próbaidőre. Törölték viszont a mellékbüntetésként korábban kirótt 90 ezer forintnyi pénzbírságot, mert az elkövető anyagi körülményeiben rendkívül kedvezőtlen változások történtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!