Közélet

2013.07.04. 14:54

Jó lett az idei őszi árpa termés

Tata és Kocs határában jelenleg is tart az őszi árpa aratása. Mocsán már be is fejezték a munkát.

Petrik József

Kocs és Tata határában a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola és Kollégium tangazdaságának 16 hektárnyi őszi árpa területén fürgén forog a kombájn. A „pálya” szélén Kálomista Sándorral nyergében pihen a traktor és magasított oldalú pótkocsija...

Szemből, a fák takarásából porfelhőbe burkolózva mintegy szörny bukkan elénk a zöld-sárga John Deer. Cefetül vágja a rendet. A mezsgyénél Simondán Mihály, a tangazdaság vezetője kászálódik le a pilótafülkéből.

– Csütörtökön kezdtük az aratást, és be is fejezzük – jegyzi meg a szakember. – Jelenleg olyan 4,3 tonnás a termés. Ott feljebb – mutat az emelkedőre – homokosabb a talaj, kisebb hozam várható. De így is négytonnásra saccolom az átlagot.

A szemek nedvességtartalma 12 százalék körüli. Szárítás nélkül, így betárolható.

– A napokban a bálázással folytatódik a munka idekinn – mondja a tangazdaság vezetője. – A szalmából szarvasmarha takarmány lesz. Az árpa jó része pedig a sertéstelepünkön „hasznosul”. Csak az aratás zajlik bérmunkában, a termesztés egyéb, minden eszköze adott nálunk.

A hatalmas masina időközben új irányt vesz. Irány, a tábla másik pereme! A szokásos kísérőjelenségekkel: röpködő pelyva, motolla-dübörgés, hétágra sütő nap...

Megyénkben a két hete Mocsán, a helyi Búzakalász szövetkezetnél kezdődött meg az őszi árpa betakarítása. Szűkebb hazánkban az elkövetkező napokban mintegy 3.550 hektáron veszti fejét az árpa. Az első napokban 275 hektárról takarították be a termést. Az akkori, első eredmények alapján az átlagos hozam 4,2 tonna körül mozgott. Az aratás kezdetén a mocsaiak húztak bele leginkább, hiszen ripsz-ropsz levágtak vagy 150 hektárt. Napjainkra már az is elképzelhető, hogy befejezték ezt a munkát, sőt, talán már a szalma bálázását is.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!