Közélet

2013.07.26. 16:29

Idén is indul zarándokút Mátraverebélyre

Tizenkilencedszer szerveznek – más szerzetesrendek közreműködésével – a ferencesek gyalogos zarándokutat Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra.

Fenyvesi Károly

A zarándoklat kiváló alkalom önmagunk teljesebb megismerésére, a vidámságra, az emberi kapcsolatok építésére és a testmozgásra. Az út fáradságát és imáit az idén is felajánlják a papi és szerzetesi hivatásokért. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az útra vállalkozók közül néhányan elköteleződnek a megszentelt élet valamely formája iránt, illetve vannak, akik e napokban találnak rá későbbi házastársukra – olvasható a rend honlapján, amelyen a jelentkezők augusztus 10-ig regisztráltathatják magukat.

A csoport tagjai augusztus 14-én este együtt vacsoráznak az esztergomi ferences kolostorban, majd szentmisén vesznek részt. Másnap reggel, a zarándokok megáldása után indulnak Márianosztrára. Délben Szobon szentmisén vesznek részt. A következő napi úti cél Kemence, aztán jön Patak, Szécsény, majd augusztus 19-én érkeznek meg Mátraverebély-Szentkútra.

Az együtt töltött napok „lelki gerincét” a reggeli és az esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér-imádság adja meg. Emellett természetesen alkalom nyílik beszélgetésekre, ismerkedésre és a vidámságra is. A napi táv, viszonylag erős tempóban, 20–25 kilométer lesz változatos terepen. A csomagokat teherautó szállítja, napközben három-négy alkalommal találkoznak a járművel, ekkor fel lehet szállni rá. A következő szálláshelyre így hamarabb odaérőkre a  táborhely előkészítésében vár nagy szerep.

A szervezők kérik, hogy zarándoklat idején mindenki tartózkodjék az alkoholfogyasztástól, a dohányzástól és a zenehallgatástól. A napi egyszeri meleg ételt megszervezik, a többi étkezésről mindenki maga gondoskodik. A kenyérbeszerzést központilag oldják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!