Közélet

2013.07.05. 11:30

Figyelnek a tűzoltóságra is

Az idén is a lehető legtöbb, huszonhét millió forint jut az Oroszlány Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak, mert a város vezetése felismerte: a közbiztonság megszilárdítása közös érdek.

Wágner Zs.

– Az Oroszlány Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság hazánk legjobban patronált intézménye – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a városi állományt, mielőtt szemügyre vette volna tegnap az oroszlányi laktanyát.

A dicsérő szavaktól sem mentes szemle fő oka az év első hónapjában elkészült átfogó elemzés (úgynevezett szakmai állásfoglalás) volt. Ebből kiderült, hogy a hazánkban működő 61 önkormányzati parancsnokság közül kitűnik a város és a tűzoltóság példátlan együttműködése. A helyi lánglovagok – folytatta a dandártábornok – állami támogatással, valamint az egyéb bevételekkel együtt 27 millió forintból gazdálkodhattak az előző esztendőben. Így a tűzoltósági főfelügyelő példaértékűnek nevezte a város vezetése által megszavazott támogatás mértékét, amelyet Takács Károly, a város első számú embere a közbiztonság megszilárdítása érdekében vitt és visz a jövőben is a grémium tagjai elé.

A főigazgatóságról, a megyei igazgatóságokról, illetve a katasztrófavédelmi kirendeltségekről, továbbá az érintett tűzoltóságok állományából külön munkacsoport alakult a tűzoltóságok költséghatékonyabb működése és átláthatóbb szolgálatszervezése miatt. Ezeket a csoportokat – amelyek további célja az egységes álláspont a gazdálkodási lehetőségeket, az utánpótlás nevelést tekintve – Bérczi László vezeti.

Visszatérve a bejárásra: Szabó Imre a vendéglátó intézmény parancsnoka bemutatta a jól felszerelt szertárat, a különböző műszerekkel ellátott ügyeletes helyiséget és a polgármesterrel, valamint Papp Péter alpolgármesterrel – aki egyébként a közhasznú testület elnöke – a nappali tartózkodóban egyeztettek a hatékonyabb munkavégzésről. Az alpolgármester úgy véli, hogy az oroszlányi tűzoltóság megfelel az előírt, ám szigorú kritériumoknak – Papp Péter példaként a riasztást követő két perces kivonulással indokolta miért is kaphatták meg a további működési engedélyt. A 15 főállású és 13 önkéntes alkotta állomány eddigi munkája önmagáért beszél.

– Az elmúlt három évben kijutott a természeti katasztrófákból – elevenítette fel a bejáráson Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, mint a megyei védelmi bizottság elnöke. Gondolt itt egyebek mellett a földrengésre, a márciusi hóhelyzetre, a nem oly régi dunai árvízveszélyre, majd így fogalmazott: Ezek a fiúk az elvártnál is jobban teljesítettek, hiszen akkor is helyt álltak, amikor városuk az időjárás viszontagságainak nem volt közvetlenül kitéve.

Az elhangzottakat Czomba Péter a katasztrófavédelem megyei igazgatója is elismerően nyugtázta.
Bérczi László a szemle után, a sajtó képviselőinek így fogalmazott: A kormány kiemelt feladatként kezeli a közbiztonság növelését. Idén kétmilliárd forintot költ a tűzoltóságok működésére, és ezen belül megduplázta, 220 millió forintra emelte azt az összeget, amelyre az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!