Közélet

2013.07.10. 16:46

Elöregedett vezetékeket cserélt a szolgáltató

A tatabányai távhőszolgáltató társaság három helyszínen a lakóházak fűtését és melegvizét szolgáltató, 40-50 éves, már gazdaságosan nem javítható vezetékszakaszokat cserélt ki a legkorszerűbb, előre szigetelt csövekre.

kemma.hu

Összesen több mint 1600 méteren. A beruházás egy 170 millió forintos korszerűsítési program része, amelyhez a Komtávhő 82 millió forintos uniós és hazai költségvetési támogatást nyert a „Tatabányán zöldül a fűtés” elnevezésű pályázaton.

A három érintett helyszín a Mártírok útja 1-9, a Köztársaság út 34-39, és a Ságvári út 11-17. Az említett házakat ellátó, föld alá fektetett fűtési és használati melegvíz távvezetékeket egykor vasbeton csatornába helyezték. Azonban az idők folyamán a talajvíz és a bejutó csapadék miatti korrózió a csövek anyagát meggyengítette.

Ez veszélyeztette az ellátás biztonságát. A szigetelés elöregedése miatt a számítások szerint ezeken a szakaszokon évente összesen 1541 Giga joule hőenergia veszteség keletkezett, ami forintba kifejezve ötmilliót meghaladó összeg.
A tetemes beruházás során a régi vezetékek helyére előreszigetelt Isoplus vezetékeket fektettek le. Ennél a rendszernél az acélcsövet szigetelőhab veszi körbe, amelyet még egy vastag műanyag köpeny burkol. Az elemek úgymond együttmozgnak. Azaz a hőtágulás során nem válnak el egymástól. A vezeték a környezeti hatásoknak masszívan ellenáll.

A szigetelés hosszú ideig ép marad. Külső hatásoktól nem korrodál. Az acélcső és a szigetelés tartósan megőrizheti eredeti állapotát, ezáltal a hőveszteség az adott szakaszon jócskán csökken.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!