Közélet

2013.07.18. 15:47

Csaknem kétmilliárdból újul meg a Tát-Tatabánya út

A Tát-Tarján-Tatabánya összekötő út összesen 18,8 kilométeres szakasza újul meg az Új Széchenyi Terv keretein belül, mintegy 2,5 milliárd forintos támogatásból.

Fenyvesi Károly

A beruházás közelmúltbeli nyitóeseményén, a bajnai közösségi házban dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár többek közt arról szólt, hogy megyénkben ebben az esztendőben összesen 41 kilométernyi erősen leromlott állapotú mellékút rekonstrukcióját oldják meg. Tizenöt kilométeres szakaszon 1,3 milliárd forintos beruházással befejezik a Nagyigmánd és Bana közötti út felújítását, illetve a két megyét érintő, Pusztavám–Bokod–Dad szakasz felújítását – 803 millió forintból.

A Tát–Tarján–Tatabánya összekötő út felújításáról akkor azt hallottuk, hogy az 1119. számú mellékutat a Héreg és Tát közötti 18,8 kilométeres szakaszon 2,4 milliárd forintos költséggel korszerűsítik. A burkolat erősítő réteget kap, a teherbírási problémákat mutató helyeken elvégzik a pályaszerkezet teljes cseréjét. Korszerűsítik a forgalomtechnikai berendezéseket, teljes felújításon esik át a szakaszon található hét híd, átépítik az autóbuszöblöket. Az útvonal szeptemberre készül el.

A beruházás generálkivitelező cége fontos szereplője volt a már magunk mögött tudott nagy dunai árvízzel eredményesen szembeszálló csapatnak. Pécsi Norbert Sándort arról kérdeztük, hogy az árvízi „különmunka” mennyire befolyásolta a tervezett határidőket. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs főosztályának szóvivője elmondta, hogy a dunai árvíz tizenhét nap csúszást okozott a  kivitelezésben. A 10. számú főút több szakaszát is le kellett zárni, ezért a 1119 jelű úton megnövekedett a forgalom. Az érintett útszakaszokon ezért korlátozni kellett a felújítási munkákat. Ennek ellenére a kivitelezési munkák előrehaladott állapotban vannak, a pályaszerkezet-cserék több szakaszon már elkészültek, a vízelvezető rendszer, a  buszöblök és hidak felújítása folyamatban van, a kötőréteg építése is zajlik.

– A munkálatok mintegy harminc százalékos készültségi foknál tartanak. Terveink szerint október második felére befejeződik a beruházás – mondta Pécsi Norbert Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!