Közélet

2013.07.06. 13:30

Áldás és imádság a kegytemplomnál

Vasárnap tartják a településen Sarlós Boldogasszony búcsúját, amelyre ezúttal is sok zarándokot várnak az ország közeli és távoli pontjairól. A jelentős egyházi eseményről Kis József világi lelkipásztori kisegítőt kérdeztük.

A. P. A.

– Milyen hagyományokra nyúlik vissza a vértessomlói búcsú?
– A falunkba 279 évvel ezelőtt, 1734-ben érkeztek német telepesek Esterházy gróf hívására. Ugyanezen év szeptember 4-én a bécsi jakobinusok a településnek kegyképet ajándékoztak. A fényes körmenetben idehozott Szűz Máriát ábrázoló képnek gyógyító hatást tulajdonítottak, így miután a kegytárgy Vértessomlóra került, településünk is zarándokutak célállomásává vált. Később háttérbe szorult ez a hagyomány, mígnem a telepesek érkezésének 275. évfordulóján, 2009-ben felelevenítettük Sarlós Boldogasszony búcsúját és a zarándoklat szokását.

– Hány zarándokot várnak az idén?
– Csaknem kétezret. Különösen invitáljuk azokat, akik gyermekáldásra várnak, vagy kisgyermeket nevelnek, hogy közösen imádkozzunk azért, hogy Isten áldása legyen velük és rajtuk, és hogy minden megfogant életet áldásként fogadjanak és szeretetben neveljenek a családok.

– Hová érkeznek a zarándokok?
– A búcsú reggelén az érkezők a Rákóczi Ferenc utcában lévő kápolnánál gyülekeznek, hogy a körmenettel, énekelve induljanak a kegytemplomhoz. A zarándokokat a templomtéren kút, büfé, egészségügyi szolgálat fogadja majd. A hívek lelki egészségét pedig gyónási lehetőség biztosítja a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!