Közélet

2013.06.03. 09:16

Hétfői árvízi információk

A megyében I. fokú árvízvédelmi készültség van a Duna Komárom-Almásfüzitő szakaszán, az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán, és III. fokú árvízvédelmi készültség van a Táti gátőrjáráson.

Kemma.hu

18:30

Esztergomi figyelmeztetés

Tétény Éva, Eszetrgom polgármesterének tájékoztatása:

"Az előrejelzések szerint a 2002-es 771 cm-es vízállást meghaladó árvízszinttel számolnak a szakemberek. Jelenleg II. fokú készültség van érvényben Esztergomban, és Táton III. fokú. Várhatóan szerdán a III. fok elrendelésére is szükség lesz a Városban, ez azt jelenti, hogy a Prímás-sziget víz alá kerül. Az intézmények és ott lakók kiértesítése megtörtént, szükség esetén a kilakoltatást a polgármester rendeli el. 6 méter 50 cm-es vízállásnál a szigeten kikapcsolják az áramellátást, és lezárásra kerül a teljes terület. A Mária-Valéria hídra történő kétirányú feljutást a betonakadályok elszállításával biztosítottuk. 7 méteres vízállásnál lezárásra kerül a Kis-Duna sétány, ezért kérem, hogy csak az ott lakók és a védekezésben részt vevők lépjenek be erre a részre. A lakóházak pincéjében megjelenő vízre számítani kell, ezért felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy értékeiket helyezzék biztonságba.

Az árvízi védekezést a Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányítják. A kritikus pontokon a hivatal munkatársai homokdeponálást végeznek, ahol a zsákok töltésére önkéntesek jelentkezését várjuk. Deponálási helyek:

Árok utca, Kis-Duna sétány kereszteződése (Tabán híd)

Poór Antal tér

József Attila tér (Papnevelde)

Kossuth híd - Mindszenty tér

Kérem a lakosságot, hogy a jelzett területeken, illetve a Kis-Duna sétányon 2013. június 4. 12 órától az árhullám levonulásáig ne parkoljanak gépjárműveikkel! A lezárt területekre gépjárművel kizárólag a Polgárvédelmi Parancsnok, azaz a polgármester engedélyével lehet csak behajtani. A lezárt területeken a rendőrség és a polgárőrség fokozottan ügyel a vagyon- és közbiztonságra.

A polgármesteri hivatalban 24 órás telefonügyelet működik:

07.00 – 19.00 óra között 06-30/400-5680

19.00 – 07.00 óra között 06-30/686-8899

2013. június 5-től a rendkívüli helyzetre való tekintettel a polgármesteri hivatalban 24 órás, személyes ügyelet is kialakításra kerül a Városháza Széchenyi téri bejárata felől.

Az Esztergomba vezető utak a Duna vízállásától függően lezárásra kerülnek. A menetrend szerinti Volán járatok rövidített útvonalon közlekednek, illetve Esztergom egy időszakban csak a hegyi utakon keresztül lesz megközelíthető.

A rendkívüli helyzetben kérem az állampolgárok segítő együttműködését!"

18:02 Délutáni pillanatképek Komáromból (Hajnal Dóra felvételei):

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Komáromnál a vasutat is védeni kell
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Aki teheti, pakolja a homokzsákokat
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Védekezési munkálatok Komárom térségében
[/caption]

17:48 18 órától megemelték az árvízvédelmi készültségi fokozatokat:
Az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán az I. fokú árvízvédelmi készültséget II. fokúra, a Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi szakasz I. fokú árvízvédelmi készültséget ugyancsak II. fokúra növelték.

17:06

Esztergom is figyelmeztet

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere az alábbi közleményt adta ki:

"Tisztelt Ingatlantulajdonos (Bérlő, Használó)!

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel a mai napon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna esztergomi szakaszán. Az előrejelzés szerint a térségünkben a III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerül.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a várható vízállásokat az alábbi elérhetőségen követhetik figyelemmel:

http://www.edukovizig.hu/hidrometeorologiai_tajekoztato

Kérem, szíveskedjen a személy- és vagyonbiztonság érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni."

16:43 Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.
Hangsúlyozta: a technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, emellett négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.
A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák - vetítette előre a belügyminiszter. (Forrás: MTI)

16:24 A következő fotókat a kemma.hu egyik olvasója, Kulik András küldte be Esztergomról:

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Árvíz a Dunán
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dunai árvíz
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dunai árvíz
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dunai árvíz
[/caption]

16:10 A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.
A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.
Szenes Lajos, Tát polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a vízügy szakemberei az ideiglenesen elbontott töltéseket visszaállították, a község megkezdi az árvízre való felkészülést.
A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében. (MTI jelentés)

15:51 A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán közölt adatok szerint a harmadfokú riasztás hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben.

15:31 A facebookon a következő segítségkérés jelent meg: "Neszmélyen és Dunaalmáson elkelne a segítő kéz. A homokzsákokat jelenleg a falusiak, a Launai Miklós iskola tanárai és diákjai töltik, de délután (az iskolaidő után) szükség lenne még segítségre. A Postaudvarnál, Rózsa utcánál, a dunaalmási templomnál a legrosszabb a helyzet."

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dunaalmási helyzetkép hétfőn délelőtt
[/caption]

13:42 Az árvíz miatt elmarad a komáromi Monostori Erődben lévő Dunai Bástya Kikötői fogadótér avatása. Az eredetileg június 8-ára tervezett rendezvényt szeptember 21-re, a kulturális örökség napjára halasztják.

13:02

Passaunál ötszáz éves rekordot döntött a Duna

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

A bajor-osztrák határon fekvő városnál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti. Forrás: MTI

12:30 Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az árvízzel veszélyeztetett településeken kirendelt vízügyi műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat. Több helyszínen ideiglenes homokzsák töltő telepet alakítottak ki.

A projektekkel érintett vízfolyásokon a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, a VIZIG felügyelete mellett.

A védekezési tevékenységbe bekapcsolódik a szolnoki, nyíregyházi, miskolci és a pécsi vízügyi igazgatóság is.

Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások ma reggelre. Komáromnál a  ma reggeli vízállás 534 cm. Esztergomban a vízállás ma délelőtt átlépi az I. fokú készültség szintjét (500 cm). Az előrejelzések teljesülése esetén az árhullám Komáromnál és Esztergomnál meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.

A Magyar Közút útinformájának tájékoztatása szerint leállt a kompforgalom a Dunakanyarban, vagyis az áradás miatt a Visegrád-Nagymaros és a Szob-Pilismarót kompokon nem lehet közlekedni.

11:51 - Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet - mondta.

Korábban írtuk:

Jelenleg útszakaszokat nem veszélyeztet a víz, nincs az árvíz miatt lezárt útszakasz a megyében - írjas a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az árvíz miatt lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, de a befogadó helyek kijelölése folyamatban van.

A vonatok lassabban járnak

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, Almásfüzitő és Komárom között 9 óra 00 perckor az egyik vágányon csökkenteni kellett a vonatok sebességét a Duna magas vízállása miatt 80 km/ órára. A másik vágányon a vonatok teljes sebességgel közlekedhetnek. Emiatt ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai, 5-10 perc késésre számítsanak.

A 2002-es árvízre számítanak

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere az alábbi levelet tette közzé:

"Kedves Komáromiak!

Ez év márciusában, a rendkívüli időjárás idején Önök példát mutattak összefogásból, és emberségből. Az elkövetkezendő napokban sajnos ismét komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet.

Ahogy a híradásokból Önök is értesülhettek, komoly árhullám vonul le a Dunán. Városunkat a hét második felében fogja elérni a legmagasabb árhullám, amely az előzetes előrejelzések szerint megközelítheti a 2002-es rekord vízállásszintet. A vízügyi hatóságok, valamint a katasztrófavédelem munkatársai önkormányzatunk segítségével mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében.

Hivatalunk is folyamatos védelmi készültséget tart és igyekszünk Önökkel minden rendelkezésünkre álló információt haladéktalanul megosztani. Amennyiben bármilyen lakossági segítségre lesz szükségünk (homokzsákolás, élelmiszer biztosítása a gátakon lévőknek, ideiglenes elhelyezés stb.), arról azonnal tájékoztatást adunk.

Kérem, kísérjék figyelemmel folyamatosan honlapunkat (www.komarom.hu), illetve hivatalos facebook oldalunkat (http://www.facebook.com/komaromvaros.hivatalosoldala."

"Kedves Komáromiak!

Ez év márciusában, a rendkívüli időjárás idején Önök példát mutattak összefogásból, és emberségből. Az elkövetkezendő napokban sajnos ismét komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet.

Ahogy a híradásokból Önök is értesülhettek, komoly árhullám vonul le a Dunán. Városunkat a hét második felében fogja elérni a legmagasabb árhullám, amely az előzetes előrejelzések szerint megközelítheti a 2002-es rekord vízállásszintet. A vízügyi hatóságok, valamint a katasztrófavédelem munkatársai önkormányzatunk segítségével mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében.

Hivatalunk is folyamatos védelmi készültséget tart és igyekszünk Önökkel minden rendelkezésünkre álló információt haladéktalanul megosztani. Amennyiben bármilyen lakossági segítségre lesz szükségünk (homokzsákolás, élelmiszer biztosítása a gátakon lévőknek, ideiglenes elhelyezés stb.), arról azonnal tájékoztatást adunk.

Kérem, kísérjék figyelemmel folyamatosan honlapunkat (www.komarom.hu), illetve hivatalos facebook oldalunkat (http://www.facebook.com/komaromvaros.hivatalosoldala." Passaunál ötszáz éves rekordot döntött a Duna A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

A bajor-osztrák határon fekvő városnál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti. Forrás: MTI Esztergom is figyelmeztet Tétényi Éva, Esztergom polgármestere az alábbi közleményt adta ki:

"Tisztelt Ingatlantulajdonos (Bérlő, Használó)!

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel a mai napon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna esztergomi szakaszán. Az előrejelzés szerint a térségünkben a III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerül.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a várható vízállásokat az alábbi elérhetőségen követhetik figyelemmel:

http://www.edukovizig.hu/hidrometeorologiai_tajekoztato

Kérem, szíveskedjen a személy- és vagyonbiztonság érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni." Esztergomi figyelmeztetés Tétény Éva, Eszetrgom polgármesterének tájékoztatása:

"Az előrejelzések szerint a 2002-es 771 cm-es vízállást meghaladó árvízszinttel számolnak a szakemberek. Jelenleg II. fokú készültség van érvényben Esztergomban, és Táton III. fokú. Várhatóan szerdán a III. fok elrendelésére is szükség lesz a Városban, ez azt jelenti, hogy a Prímás-sziget víz alá kerül. Az intézmények és ott lakók kiértesítése megtörtént, szükség esetén a kilakoltatást a polgármester rendeli el. 6 méter 50 cm-es vízállásnál a szigeten kikapcsolják az áramellátást, és lezárásra kerül a teljes terület. A Mária-Valéria hídra történő kétirányú feljutást a betonakadályok elszállításával biztosítottuk. 7 méteres vízállásnál lezárásra kerül a Kis-Duna sétány, ezért kérem, hogy csak az ott lakók és a védekezésben részt vevők lépjenek be erre a részre. A lakóházak pincéjében megjelenő vízre számítani kell, ezért felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy értékeiket helyezzék biztonságba.

Az árvízi védekezést a Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányítják. A kritikus pontokon a hivatal munkatársai homokdeponálást végeznek, ahol a zsákok töltésére önkéntesek jelentkezését várjuk. Deponálási helyek:

Árok utca, Kis-Duna sétány kereszteződése (Tabán híd)

Poór Antal tér

József Attila tér (Papnevelde)

Kossuth híd - Mindszenty tér

Kérem a lakosságot, hogy a jelzett területeken, illetve a Kis-Duna sétányon 2013. június 4. 12 órától az árhullám levonulásáig ne parkoljanak gépjárműveikkel! A lezárt területekre gépjárművel kizárólag a Polgárvédelmi Parancsnok, azaz a polgármester engedélyével lehet csak behajtani. A lezárt területeken a rendőrség és a polgárőrség fokozottan ügyel a vagyon- és közbiztonságra.

A polgármesteri hivatalban 24 órás telefonügyelet működik:

07.00 – 19.00 óra között 06-30/400-5680

19.00 – 07.00 óra között 06-30/686-8899

2013. június 5-től a rendkívüli helyzetre való tekintettel a polgármesteri hivatalban 24 órás, személyes ügyelet is kialakításra kerül a Városháza Széchenyi téri bejárata felől.

Az Esztergomba vezető utak a Duna vízállásától függően lezárásra kerülnek. A menetrend szerinti Volán járatok rövidített útvonalon közlekednek, illetve Esztergom egy időszakban csak a hegyi utakon keresztül lesz megközelíthető.

A rendkívüli helyzetben kérem az állampolgárok segítő együttműködését!" Dunaalmási helyzetkép hétfőn délelőtt Árvíz a Dunán Dunai árvíz Dunai árvíz Dunai árvíz Komáromnál a vasutat is védeni kell Aki teheti, pakolja a homokzsákokat Védekezési munkálatok Komárom térségében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!