Közélet

2013.06.22. 11:47

A sújtólégrobbanás harminchét áldozatára emlékeztek

Harminc év eltelt azóta, hogy hajnali 4 óra után pár perccel súlyos bányaszerencsétlenség történt Márkushegyen.

Wágner Zsanett

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az áldozatokra emlékeztek Márkushegyen
[/caption]

A sújtólégrobbanás következtében tizenhét bányász és a 19-es csapat két tagja azonnal életét vesztette, tizennyolcan oxigénhiány következtében megfulladtak és több súlyos sérültet ápoltak a közli kórházban.

Pénteken a helyszínen, az ország utolsó mélyművelésű bányájának területén, rótta le tiszteletét az, aki a fiát, a férjét, a legjobb barátját vagy az olykor nagy becsben tartott bányásztársadalom egyik hű tagját vesztette el. Így a Vértesi Erőmű, a bányászszakszervezet, az oroszlányi önkormányzat, a polgármesterek és az országgyűlési képviselők, majd a civil szerveztek képviselői és a hozzátartozók is elhelyezték az emlékezés virágait annak a tragédia utáni évben emelt emlékműnek a talapzatánál, amely az 1983. június 22-i 37 csillés, vájár és aknász-, köztük négy lengyel, nevét őrzi. Dr. Havelda Tamás bányászati igazgató végszóként elmondta a tragédia után mindent megtettek annak érdekében, hogy a bánya az ország legbiztonságosabb üzemévé váljon. Végül a bányász zenekar fújta el a szakmában jól ismert himnuszt.

Címkék#oroszlány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!