Közélet

2013.03.09. 06:26

Százéves a Selye János kórház épülete

Január óta a Klapka György múzeum és kiállítóhelyei a komáromi önkormányzat fenntartásába kerültek át. Számadó Emese régész, múzeumigazgató elmondása szerint, az önkormányzat eddig is maximálisan támogatta az intézményt, fizette a fenntartási költségeket, esetenként a szakmai munka finanszírozását is vállalta.

kemma.hu

 A fenntartóváltást törvény változások indokolták. A Klapka György Múzeum eddig is a város történetét dolgozta fel, a városban a városért mÛködött, így a váltással hazatalált az intézmény. A téli időszak másik nagy változása már az állandó kiállítást érinti: megújult és kibővült ugyanis az ókori római tárlat.

Az installációs felújítás részeként három nyelvÛ magyarázó feliratokat helyeztek el, kiküszöbölve a táblákat fedÕ üvegfelület tükröződését, a látogatók komfortjának érdekében.  Számadó Emese azt is elmondta, az elmúlt években a nagyközönség számára is különleges és értékes tárgyi leletek kerültek elÕ az ásatások alkalmával, ezekkel gazdagodott az eredeti tárlat.

Az idei esztendőben az időszaki kiállítások is tartalmas leletanyagot ígérnek. Még március  31-ig látogatható a komáromi tűzoltóság történetét bemutató időszaki tárlat, amit a Komáromi Napokra a 250 éve történt nagy komáromi földrengésről és más katasztrófákról (járványokról, árvizekről, tűzvészekről) szóló történetek, dokumentumok és utaló installációk kerülnek a kiállítótérbe.

A tervek szerint nyáron ismét folytatódhatnak az ásatások a Vásártéren az önkormányzat támogatásával, ehhez kapcsolódóan megint lesz nyílt nap, valamint új régészeti kiállítás is a Dunakanyar római kori régészeti értékeiből. 

Már megkezdődött az őszi kiállítás előkészítése is, mely a Gyürky kastélyt, a jelenlegi Selye János kórház épületének 100 éves múltját hivatott bemutatni. A kutatásokat komáromi helytörténeti gyűjtőkből álló lelkes csapat végzi. A tárlatba a témához kapcsolódó dokumentumokat, fotókat, írásokat, berendezési tárgyakat, az itt szolgáló szolgálók életrajzi  leírásait is várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!