Közélet

2013.01.07. 10:28

Elismerések az Eötvösben

Tarján Rezső emlékérmet vehetett át Barsi Éva és Ádám Árpád, az Eötvös József Gimnázium igazgatónője és igazgatóhelyettese. Ádám tanár úrnak emellett az Öveges Józsefről elnevezett megyei pedagógiai díjat is odaítélték.

Szűr A.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság több, mint két évtizede ítéli oda a számítástechnika, informatika népszerűsítésében élenjáró pedagógusoknak a Tarján Rezső emlékérmet, amelyet 2012-ben a tatai Eötvös József Gimnázium igazgatója Barsi Éva és egyik helyettese, Ádám Árpád vehetett át. Mint mondják, az elismerésben szerepe lehetett annak is, hogy a nyáron az iskola méltó házigazdája voltak a  Közép-európai Informatikai Diákolimpiának.

- A versenyeredmények is számítanak, évente átlag két pedagógus kapja meg ezt az emlékérmet, méghozzá bármilyen oktatási szintről - tette hozzá Ádám tanár úr, akinek 35 éves pályafutását ismerték el az Öveges-díjjal. Ahogy fogalmazott, ennyi időbe rengeteg tanulmányi eredmény fért bele, tanítványai országos döntőkben,  diákolimpiákon szerepeltek rendre az első tízben, és akkor még nem is beszéltünk a 33 éve futó Öveges emlékversenyről. A népszerű oktató nevének fennmaradását az Ádám tanár úr által szorgalmazott és életre hívott vetélkedő is segítette.

- 1980-ban rendeztük az elsőt. Akkoriban fizikából nem volt is megméretés. Ma, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny mellett ez a leghosszabb fizikaverseny, amelynek népszerűsége ráadásul töretlen - tette hozzá.
Barsi Éva arról is beszélt, hogy a változásoknak, az új kihívásoknak mindig meg kell felelnie, az Eötvösben például újraindul a tagozatos rendszer.
- Mostanában nagyon sokat változott, változik a világ, de ehhez az Eötvös, az eötvösösök tudnak alkalmazkodni, méghozzá úgy, hogy a hagyományainkat sem hagyjuk veszni. A fiatalok ma máshogy és más dolgokat is tudnak, nem rosszabbak, vagy gyengébbek a gyerekek, mint régen, csak más a világ körülöttük. Van, amiről többet; és van, amit jobban tudnak. Gyorsabb az információáramlás is például - magyarázta.

Mosolyogva vallott arról Barsi Éva és Ádám Árpád, hogy a változó helyzetekre való reagálásban, a program-, és versenyszervezés közben azért az Eötvös falain belül is vannak pihentető pillanataik: amikor tanítanak.

Tanítványból igazgató, vendégből tanár lett

Ádám Árpád 1977-ben egy Eötvös-napra látogatott el a gimnáziumba a párjával, Dúcz Vilma tanárnővel, és úgy megtetszett neki a légkör, hogy itt is maradt.
- Körülnéztem, itt ragadtam. Hívtak azóta több helyre is, de én az oktatást és az Eötvöst választottam - mesélte Ádám tanár úr, akinek egyébként a felesége is a tóparti gimnáziumban tanít.

Barsi Évát annak idején Ádám Árpád is tanította.
- Örülök, hogy öregdiákként visszatérhettem ebbe az iskolába, itt dolgozhatok, és ilyen szép eredményeket érünk el - mondta Barsi Éva, aki szerint a pedagógusnak valamilyen szinte  hobbija is a hivatása, hiszen nem csak az iskola falai között, és messze nem csak reggel nyolc és délután kettő között foglalkozik vele. Ha már kikapcsolódás, a családdal töltött idő, a színházba járás, a sportolás, kirándulás az, amire szakít időt az igazgatónő.

Ádám Árpád szerint tanítani nem lehet félgőzzel, és ha valamit nem lehet befejezni hétköznap, akkor azzal hétvégén is foglalkozni kell. Ha kikapcsolódás, akkor ő gyakorta kertészkedik például. Ahogy mosolyogva fogalmazott, a fű mindig nő, akár még november végén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!