Közélet

2012.11.13. 10:28

Öveges József nyomdokain haladnak tovább

Száznegyven diák jutott be a 33. Öveges József Emlékverseny döntőjébe, amelyet a hét végén tartottak a tatai Eötvös József Gimnáziumban.

Sz. A.

A professzor halála utáni évben Ádám Árpád tanár úr ötlete alapján hirdették meg az első versenyt, amely néhány éven belül nagy népszerűségre tett szert a középiskolák és a diákok körében országszerte. A házigazda Eötvös az idén is két csapatot indított a versenyen.

A fináléba jutottak előbb három matematika, majd három fizika feladatot oldanak meg. Most hétvégén az ELTE adjunktusa, dr. Mezei István "Édességek a matematika kosarából" címmel tartott előadást a versenyzőknek. Egyébként szintén hagyomány, hogy amíg a versenyfeladatokat javítják, addig a fiatalok ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg.

A piarista szerzetes Tata díszpolgára lett

Öveges József professzor 1895-ben született. Tizenhét éves korában felvették a piarista tanító-rendbe, egyetemi tanulmányait mint matematika-fizika szakos tanárjelölt a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte. Szaktárgyaiból az összes vizsgát kitüntetéssel végezte el. 1922-1924 és 1930-1940 között a tatai piarista gimnáziumban tanár. Az Öreg-tó jegén reverendában korcsolyázás közben kitalálta a vitorlás korcsolyázást. Első könyvét Tatán írta Időjóslás és időmeghatározás címmel. Közérthető, érdekes, televíziós ismeretterjesztő sorozata kapcsán országosan ismert és elismert lett. 1964-ben Tata díszpolgárává választották.

A csapatversenyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája végzett az élen, második a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, harmadik pedig az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium csapata lett. A legjobb tatai Kadlecsik Ármin lett: övé lett a 14. legjobb fizika "dolgozat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!