Közélet

2012.10.08. 16:05

Szent Borbála-mise zárta a tizenötödik keresztény hetet

Murányi Ferencnek, a tatabányai Kodály iskola hajdani igazgatójának Szent Borbála-miséjével zárult a XV. alkalommal megrendezett Keresztény hét a megyeszékhelyen a Bánhidai Katolikus Templomban.

P. P.

A Bárdos Lajos Fesztivál Vegyeskórus által előadott mű elhangzása előtt megtartott egyházi szertartáson Scherman Gábor evangélikus lelkész hirdetett igét, majd Nagy László prépost osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

<hirdetesy

A különleges előadás “főszereplőjétől”, Murányi Ferenc zeneszerzőtől megtudtuk: a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének felkérésére készített Szent Borbála-miséje egyes részeit már tavaly előadták, most viszont az egészet eljátszották.

A megyeszerte jól ismert kiváló pedagógus, Murányi Tünde színésznő édesapja elmondta azt is, hogy szerzeménye öt részre tagolható, mint a katolikus szentmisék, s a középkori zeneszerzők hagyományait követte, akik ugyancsak komponáltak dallamokat a kórus számára. Ezeket régen is orgonakíséret nélkül adták elő időnként, máskor pedig a hangszerek királynőjének megszólaltatásával együtt.

Ő ez utóbbit választotta, ezért műve Kováts Péter orgonaművész közreműködésének köszönhetően vált még erőteljesebbé, még emlékezetesebbé. Az összhatás szépségéhez jelentős mértékben hozzájárult Szeimann Zsuzsanna karnagy, aki a négyszólamú kórusmű előadóit irányította.

Nem tudni, hogy a mestermű hallgatói közül hányan tudták már az első akkordok felcsendülése előtt, hogy ennek a zenedarabnak mi az igazi különlegessége. Mi is csak Murányi Ferenctől érértesültünk, hogy a latin nyelvű előadás tette azzá a bemutatót, mert manapság a püspöki székhelyeken szokás így énekelni, máshol általában magyarul szoktak.
Ez is mutatja az idők változását, mint a kottakészítés módszere.

A legismertebb középkori zeneszerzőkön kívül mások is kizárólag csak papírokon rögzítették a hangjegyeket, napjaink komponistái pedig már erre is számítógépet használnak. Murányi Ferenc viszont a kettőt ötvözve készítette el legújabb szerzeményét. Akik hallották, azoknak nagyon tetszett, akik pedig lemaradtak róla, sajnálhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!