Közélet

2012.10.25. 12:57

MSZP-bírálat a kormánynak

Megyeszerte sok helyen emlékeztek meg az 56 évvel ezelőtt történtekről. Az MSZP október 22-én Tatabányán tartott naggyűlést.

kemma.hu

Az MSZP és a Nagy Imre Társaság által közösen szervezett október 22-i gyűlésen csaknem ezren vettek részt a mártír miniszterelnök szobránál, a róla elnevezett téren.

A megemlékezésen először Székely Antal oroszlányi történelemtanár beszélt az 56 évvel ezelőtti eseményekről, kifejtve: a forradalomhoz gazdaságpolitikai kudarcok sorozata vezetett, és senki sem sejtette, hogy a spontán megmozdulások az akkori rezsim bukását hozzák.

Lukács Zoltán szocialista parlamenti képviselő is azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép mindig össze tudott fogni és talpra állt a válságos időszakokban. „Az ’56-os felkelők nem a Horthy-rendszert akarták visszahozni, és nem a földesurakat kérték vissza, mint ahogy azt a mai hatalom akarja. Jelképnek sem a Turult választották, hanem a második Magyar Köztársaság Kossuth címerét – mondta a politikus, hozzátéve: nem lehet Nagy Imre és ’56 örököse az, aki elveszi az emberek szabadságát, korlátozza a sajtót, és a Munka Törvénykönyvében rögzíti a dolgozó emberek jogainak megcsonkítását.

„Nagy Imre baloldali volt és demokrata. Ezt a baloldaliságot nem tudja megbocsátani a jelenlegi hatalom, pedig Orbán Viktor is Nagy Imrének köszönheti a karrierjét. Vagy Orbán csak sámlinak használta a mártír miniszterelnök koporsóját, amin felkapaszkodhat a hatalomba?” – tette fel a kérdést Lukács Zoltán.

A politikus azokhoz is szólt, akik nem voltak jelen a gyűlésen. „Lehet, hogy sokan azért nem jöttek el erre a megemlékezésre, mert félnek a jelenlegi hatalom hetyke birtokosaitól – mondta Lukács Zoltán. – Ám jó, ha mindenki megjegyzi: azok, akik félelemben tartják saját nemzetüket, el fognak veszni.”

A politikus hangsúlyozta: ma a demokratikus erők ne azt elemezzék, mi választja el őket, hanem azt kell nézniük, hogy mi az, ami összeköt. „1956 hősei olyanok voltak, mint bárki ezen a téren. Egyszerű emberek, egyikük sem született hősnek. De bátrak voltak, mert szabadon, emberhez méltón akartak élni! Ha mindenki, aki itt van, csak ezt mondja el azoknak, akik ma otthon maradtak, akkor 2014-ben újra abba az irányba fordíthatjuk Magyarországot, amelyről a jelenlegi hatalom eltérítette – zárta beszédét Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!