Közélet

2012.10.12. 08:15

Ability-park mutatta be a fogyatékkal élők életét

Arra a kérdésre, hogy segítségre szoruló embertársaink miként válhatnak teljes értékű segítő társsá, a tatabányai főtéren kaphattunk választ csütörtökön.

W. Zs.

Kipróbálná, mennyire tud jól tájékozódni koromsötétben? Vajon milyen gyorsan és ügyesen tudna kerekesszékével felhajtani egy rámpán? Csütörtökön Tatabánya fő terén a fogyatékkal élők élethelyzeteibe, nehézségeit bemutató interaktív élménybörzébe bepillantást engedett ebbe, hiszen megnyitotta kapuit az Ability park.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy minden fogyatékossági ágat felvonultat, életük nehézségeit testközelből próbálhatják ki az érdeklődők. A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében megálmodott program a Fő tér rehabilitációhoz köthető úgynevezett soft pályázat támogatásával jött létre. A programhoz előzetesen több óvoda, iskola és klub, összesen hatszáz fő csatlakozott.

A Nagy Géza elnöklete alatt álló park egy nem mindennapi szellemi kihívásra hívta fel a figyelmet. Az érdeklődők fantáziáját elsők között a kerekesszék mozgatta meg, szlalomoztak az akadálypályán, ki ügyesebb, ki pedig kezdetben bátortalanabb mozdulatokkal.

Aztán a Braille-írás, a jelnyelv kötötte le az apróságok figyelmét, arrébb pedig a szervezők egy egyszerűsített nyelvhasználattal és rendszerező, rendszerető autista feladványokkal tarkított programot kínáltak. Ennél a pontnál nyert értelmet a rendezvény másik különlegessége.

Az, hogy a koordinátorok személyében hallás-és látássérült embereket tisztelhettünk, akik memória- és logikai játékokkal érkeztek. Úgy tűnt, ezen a napon a segítségre szorulókból lett segítő társ.

– A tér mindenkié – a program ezt az üzenetet hordozza magában. Schmidt Csaba, polgármester nyitó beszédében is ezt tolmácsolta. Mint az a rendezvényen a későbbiekben elhangzott: a Fő tér akadálymentesítése megtörtént, már csak az előítéletek szülnek korlátokat.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!