Közélet

2012.04.05. 18:02

Dág különleges harangja

Negyvenhat esztendeje a Komárom-Esztergom megyei Dág határában egy traktor kifordította a földből Magyarország legrégebbinek tartott harangját.

P. J.

 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezt a harangot rejtették el a teleplés határában anno
[/caption]Elkészültét a szakemberek az 1200-as évekre teszik, jóllehet felirat nem lévén rajta ők is csak óvatos becslésekbe bocsátkoznak. Az egykor a törökök fosztogatása miatt elrejtett „kincset”, a sokak által elképzeltnél lényegesen kisebb, méhkas formájú harangot az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban őrzik.

Jelképként Dág község címerében is feltűnik egy ekevas, egy csoroszlya valamint gabonakéve „társaságában”. A felsoroltak mindegyike a mezőgazdasági múltra utal, az utolsóként említett ábra pedig az összefogás szimbólumaként is helyet követel magának.

A hármashalom a települést övező dombokat – a Károly-, a Templom- valamint a Ló-hegyet – ábrázolja. A szabálytalan hármas felosztás sem ok nélküli: a településen otthonra lelő nemzetiségekre, a magyarra, a németre és a szlovákra utal. Dág ezzel kitűnik a környékbeli falvak közül, amelyek döntően "csak" egy vagy két nemzetiség letelepedéséről számolhatnak be.

További dági érdekességek a pénteki 24 Órában!
Fizessen elő a megye napilapjára, mert a 24 Óra önnek is jár!

Címkék#Dág
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!